Репортаж от бойното поле: Украински фронтовак - "Не се издържа повече"

12994
Репортаж от бойното поле: Украински фронтовак - "Не се издържа повече"
Снимка: 66 омбр/Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

След като прекара още една нощ на вахта, украински войник близо до североизточния фронт на страната се просна на легло в землянката си, с шапка върху затворените му очи. Навън е -8 градуса по Целзий, снегът скърца под краката, докато бойците от 41-ва механизирана бригада се движат из окопите си, източно от град Купянск.

„Трудно е, но издържаме“, каза 31-годишният Вадим от бригадата. „Нямаме избор“, добави той. Близо две години на непрекъсната окопна война тласнаха украинската армия до ръба на изтощението. Армията й се бори да намери хора за фронта, за разлика от наплива на патриотични доброволци в началото на войната, предава репортаж от бойното поле на АФП.

Киев пази загубите си в тайна, но последните оценки на САЩ, публикувани през август от „Ню Йорк таймс“, сочат, че броят на загиналите е близо 70 000, а броят на ранените е до 120 000.

Още: Анализ от Острова: Повтаря ли Зеленски реториката на Путин?

Град Купянск и околностите на Харковска област бяха освободени от руска окупация през септември 2022 г. след светкавичен натиск от украинците. Но от лятото руските сили отново са в офанзива тук, без да постигнат голям напредък. „Те непрекъснато извършват атаки, напредват“, каза Вадим. Той каза, че адреналинът ги е държал през първата година, когато "не са се страхували от нищо". „Но сега просто сме уморени. Защото след две години не сме видели светлината в края на тунела“, каза той.

През декември президентът Володимир Зеленски предупреди, че военните искат да мобилизират до половин милион души, за да се бият с около 600 000 руснаци, разположени в Украйна. Но по-рано този месец парламентът отказа да обсъди спорен законопроект, насочен към мобилизиране на повече войници, на фона на яростни критики от страна на обществеността и депутатите. За една армия, която се бореше да попълни редиците си, да не говорим за отсрочка на своите дългогодишни войски на фронтовата линия, това беше болезнен удар.

Още: Украйна промени проектозакона за мобилизацията след силното обществено недоволство 

"Разбира се, че искаме демобилизация, защото е тежко. Не съм виждал семейството си от шест месеца", каза Вадим. Но той добави: "Не става въпрос за това, че ни дават 10 дни. Това няма да е от полза... Каква почивка ще бъде това? Ако ни дадоха поне шест месеца почивка, щеше да е по-добре“.

Призивите за демобилизиране на войските идват в труден момент за армията, която сега е изправена пред подновен руски натиск по целия източен фронт. След година на жестока война, която не успя да доведе до големи териториални придобивки и на двете страни, Москва хвърля повече жива сила в конфликта и увеличава ударите по украинските позиции. „Интензивността на военните действия, насочени срещу нас, сега е доста висока и има повече ранени, отколкото бихме искали“, каза Александър, 20-годишен войник, който също отказа да даде фамилното си име от съображения за сигурност. Александър посочи, че "днес мобилизират най-общо възрастните мъже", така че има резерви, които могат да бъдат повикани. "Имаме нужда от мобилизация и имаме средствата да го направим. Но патриотичният тласък от първите месеци, когато украинците масово и доброволно отиваха на фронта, вече го няма. От първите дни на инвазията ние почти винаги сме били на фронтовата линия...", казва Вадим. "Момчетата са уморени. Психически, физически не могат да издържат повече", казва той. 

Още: Как руснаците надъхват обществото в Германия срещу Украйна

Още: Руски дрон в атака, докато ООН раздава хуманитарна помощ в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО)

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Докато Русия настъпва към Харков: Украйна се насочва към защита на Киев с нови бригади

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа