Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия преразглежда ядрената си доктрина заради "неприемливи действия" на НАТО

11 юни 2024, 14:58 часа • 2897 прочитания

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че Русия може да промени основните си документи в областта на ядреното възпиране поради „неприемливите и ескалиращи“ действия на Запада.

Журналисти попитаха Рябков кои разпоредби от руската ядрена доктрина могат да се променят, а той не посочи конкретни детайли. Отбеляза, че преди да бъдат взети съответните решения, „в нашата практика няма предварително отразяване на това какви промени могат да бъдат направени“.

Още: Изтекли файлове разкриха критериите на руските военни за ядрен удар

"Ескалиращи действия на НАТО и САЩ"

„Мога само да кажа, че ситуацията има тенденция към по-нататъшно влошаване, а предизвикателствата, които се умножават в резултат на неприемливите и ескалиращи действия на Съединените щати и техните съюзници от НАТО, несъмнено поставят пред нас изцяло въпроса за това как основните документи в областта на ядреното възпиране могат да бъдат приведени в по-голямо съответствие с настоящите нужди“, каза заместник-министърът на външните работи на Русия, цитиран от "Интерфакс".

Снимка: Владимир Путин, Kremlin.ru

Още: Станция, пазеща Русия от ядрен удар, е поразена при атака с дронове (СНИМКИ)

Рябков не посочи какви са конкретните неприемливи действия. Припомняме, че САЩ наскоро се притесниха, че Украйна е поразила важен руски радар - The Washington Post цитира думи на американски служител: „Русия може да възприеме, че стратегическите ѝ възпиращи способности са обект на нападение, което може да подкопае способността на Руската федерация да поддържа ядрено възпиране срещу Съединените щати".

Още: САЩ нарекоха "опасен" украинския удар с дрон по важен радар дълбоко в Русия

Путин също намекна за промени

На 7 юни руският диктатор Владимир Путин, говорейки на Петербургския икономически форум, заяви, че не смята, че е настъпил моментът за използване на ядрените оръжия, посочени в ядрената доктрина. Той припомни, че в нея се посочва, че използването на ядрено оръжие е възможно в случай на заплаха за суверенитета и териториалната цялост на страната.

В същото време Путин отбеляза, че доктрината е „жив инструмент“. „Внимателно следим какво се случва в света, около нас, и не изключваме възможността да направим някои промени в тази доктрина“, каза издирваният от съда в Хага диктатор. Той продължава да използва ядрени заплахи, прехвърляйки вината за същите на Запада.

Още: Путин мрънка: Не ние започнахме с ядрената риторика, онази госпожа от Великобритания беше (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес