Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

25 април 2024, 11:32 часа • 4856 прочитания

Русия готви закон, с който да забрани екстрадиция на чуждестранни наемници, били се в Украйна за каузата на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. В близките дни се очаква да бъде внесен законопроект в Думата, обяви председателят на комисията по информационна политика на долната камара на руския парламент Александър Хинщейн, цитиран от ТАСС. Законопроектът ще е дело на Хинщейн.

Още: Непал към Путин: Върни вербуваните за войната непалци и плати компенсации за загиналите

Основната причина – оплаквания от оцелели чужди наемници как в родните им държави ги чака съдебно преследване, защото се бият за армията на диктатора Путин. Пример има със сръбски наемник – той се бил за т.нар. ДНР (Донецка народна република), искал 4 пъти руско гражданство, за да се спаси от правосъдието в Сърбия, но му отказали. "ДНР е в състава на Руската федерация, затова не виждам основание за отказ", коментира Хинщейн: Русия ще приема и криминално проявени чужденци в армията си

Гонения за антивоенна позиция в Русия

Междувременно, ОВД Инфо публикува данни, че 902-ма души в Русия са преследвани от руското правосъдие заради антивоенна позиция, а над 20 000 са задържани за такава позиция. 261 от изправените на съд вече са лишени от свобода – намират се в каторга или са пратени на принудително лечение в психиатрия. 285 души са на съд заради "фалшиви новини" за войната, 172 – за "дискредитация на руската армия". А за "оправдание на тероризъм" са преследвани 175 души.

На този фон, "детският обмудсман" на Русия Мария Лвова-Белова, която също като Путин е търсена от Международния наказателен съд в Хага, опита да представи посредничеството на Катар за връщане обратно на принудително взети от Русия украински деца като платформа, показала как обвиненията за престъпления от страна на Русия са "мит", коментира ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Лвова-Белова обяви, че Русия "приела" над 700 000 украински деца, докато украинските власти официално са потвърдили, че руските власти са отвлекли 19 546 украински деца.

ОЩЕ: Китайски и етиопски наемници оплюха руската армия (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес