НАТО не си взема поука за ново ефективно оръжие в Украйна: Украински анализ

6847
НАТО не си взема поука за ново ефективно оръжие в Украйна: Украински анализ
Снимка: Getty Images

НАТО продължава да подценява едно от оръжията, които почти 2 години война в Украйна доказа своята важност – FPV дроновете. Това са дронове, които се управляват благодарение на камера, предаваща картина по видеовръзка на оператора. Преди войната те най-често бяха използвани за граждански цели – състезания, журналистическа работа, заснемане на обекти от въздуха.

Констатация

Украинското издание Defense Express дава примери за военни позиции по отношение на тези дронове от страни-членки на НАТО. Първият пример е с Бундесвера – за да има изгода от такива дронове, те трябва да се правят с части от Китай, а това създава зависимост. Собственото производство ще означава оскъпяване, следователно – не е нужно.

Още: Хванати в капан украински бойци в превзета от руснаците сграда: Невероятно ВИДЕО как дронове ги спасяват

Друг пример – полякът Ярослав Волски, един от експертите на популярната разузнавателна платформа OSINT, написа дълга публикация в Twitter на фона на голям украински успех срещу руска военна колона с бронирана техника от края на януари, 2024 година. Основният му аргумент – FPV дроновете са временно решение, един вид "оръжие за бедни", когато нямаш "нормални оръжия". Какво значи нормални – F-16 с клъстърни бомби, батарея от четири бронирани машини М109 или хеликоптери с ракети "Хелфайър", както и противотанкови ракети TOW или "адашите им" - израелските портативни комплекси Spike. Волски твърди, че с противотанкови ракети и с FPV дронове унищожаването на бронирана техника изисква горе-долу едно и също количество удари – между 4 и 8 дрона/ракети. Той обаче напомня, че дроновете са силно зависими от метеорологичните условия (видеовръзката), а това не е така дори при портативните ракетни комплекси.

От Defense Express не са съгласни – дават пример с F-16, че за да работи описаноот от Волски, трябва да имаш пълно въздушно превъзходство, а дори Русия при положение, че в началото на войната имаше 1000 самолета срещу само 40 наистина боеспособни на Украйна не успя да го постигне, включително до днес. Отделно, украинското военно списание се пита може ли НАТО да въоръжи с достатъчно количество оръжия своите армия, дори и като говорим за противотанкови ракети.

Основното украинско заключение е, че НАТО не вярва, че е възможно да се бие с Русия продължително – така, както става в Украйна.

Междувременно руският вицепремиер и министър на промишлеността Денис Мантуров обяви, че Русия ще похарчи 100 млрд. рубли за производство на FPV дронове и по-тежки военни дронове. Украйна вече каза, че се цели в производството на 1 000 000 FPV дрона през тази година.

Още: Български дрон "камикадзе": Наша компания ще произвежда неуловим за радари

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com