Русия ще участва в преговорите за споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна

18619
Русия ще участва в преговорите за споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна
Снимка: Getty Images / Guliver

Русия ще участва в преговорите за споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, което ще бъде подписано тази седмица.

"Имаме много въпроси, руската страна предаде специален доклад с тревогите си", заяви руският заместник външен министър Алексей Мешков във Виена. "В крайна сметка днес беше постигнато съгласие за тристранен формат, среща на ниво технически експерти е възможна буквално днес или утре", каза още заместник-министърът, информира БГНЕС. "И по искане на ЕС среща на ниво министри трябва да се състои в средата на юли", уточни Мешков.

Очаква се утре украинският президент Петро Порошенко да подпише окончателното споразумение за асоцииране с ЕС в Брюксел. Решението на неговия предшественик Виктор Янукович да замрази споразумението под натиска на Москва през ноември предизвика огромни протести в Киев и в крайна сметка стана причина за свалянето му.

От месеци Москва настоява да бъде включена в търговските и политически преговори между Брюксел и бившата съветска страна, като изрази безпокойство, че споразумението ще наруши икономическите й интереси.

Украйна ще подпише Споразумението за асоцииране с ЕС на 27 юни

Новият украински президент Петро Порошенко заяви, че ще подпише ключовата търговска и икономическа част от Споразумението за асоцииране...

Мешков обвини също така САЩ, че си търсят претекст, за да наложат по-тежки санкции на Русия заради украинската криза. "Всички тези течащи разговори за санкции са абсолютно логични и е напълно очевидно, че има някои сили, на първо място САЩ, които са изключително заинтересовани от въвеждането на санкции срещу Русия под всякакъв скалъпен претекст. Поради това не зависи от нас дали санкциите срещу Русия ще бъдат въведени или не", посочи Мешков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com