Руска и украинска делегация заминали за Гомел за преговори

6096
Руска и украинска делегация заминали за Гомел за преговори
Снимка: GomelBoy / CC BY-SA 3.0

Украинска делегация ще преговаря с руската страна в Гомел, съобщил Националният пресцентър на Беларус, позовавайки се на обществения деец Юрий Воскресенски. По-късно тази информация била потвърдена от руската делегация, съобщава Интерфакс.

„По моя информация президентът (Украйна Владимир) Зеленски е позвънил на президента (Беларус Александър) Лукашенко. Президентът Лукашенко е убедил президента Зеленски да спаси държавния суверенитет на Украйна и украинската делегация заминава за Гомел“, каза Воскресенски. Зеленски провел телефонен разговор с Лукашенко по-рано днес.

От своя страна ръководителят на руската делегация Владимир Медински заявил, че тръгват от Минск за Гомел. Той потвърдил, че украинската страна е декларирала готовност за преговори. Той им гарантира пълна безопасност. По думите на Медински Москва е готова да разговаря с Киев по всяко време на денонощието за постигане на мир.

Воскресенски разказал, че в събота вечерта представители на украинския елит начело с депутата от Върховната Рада Евгений Шевченко поискали да се свържат с президента Лукашенко.

„Предадох тази информация на Двореца на независимостта. Късно вечерта се проведе разговор. Президентът на Беларус, по искане на украинските депутати, се съгласи да разговаря със Зеленски и, предварително, разговорът трябваше да се проведе в 9 сутринта. Но в 9 сутринта Зеленски отказа да говори. Очевидно под влиянието на западни колеги", отбелязал Воскресенски.

„И ето че преди 3 минути ми позвъни депутатът Шевченко и каза, че обкръжението на Зеленски, депутатите от Върховната Рада, са го убедили да набере президента на Беларус. А президентът на Беларус, като умел и опитен преговарящ, убедил президента Зеленски да спре трагедията. Защото, както всички разбирате, или както трябва да разбира политикът, Русия няма да отстъпи от целите на военната операция", казал Воскресенски.

По думите му украинската делегация заминала за Гомел преди 15:00 часа. Съставът на делегацията щял да бъде обявен по-късно.

„Президентът Лукашенко се обърна към руската страна – президента Путин – с молба да не отзовава руската делегация поради факта, че са получени сигнали от украинска страна за изразена готовност за пристигане за преговори в Гомелска област. Руската страна и намиращата се на място руска делегация е напълно подготвена за преговори, чакат украинците“, казал по-късно Дмитрий Песков, говорител на Владимир Путин.

По-рано днес Песков съобщи, че руска делегация е пристигнала в Беларус, за да преговаря с украинците за неутрален статут на страната им. По думите му украинската страна е предложила срещата да се проведе в Гомел. Руската делегация е водена от помощника на Путин, бившия министър на културата Владимир Медински.

Според Държавната дума делегацията била в Минск и трябвало да изчака до 15:00 часа Киев да потвърди готовността си за тези преговори. Прессекретарят на украинския президент Сергей Никифоров от своя страна заявил, че Украйна няма да участва в преговори с Русия в Гомел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа