Руската академия на науките се оплаква: И китайците вече ни избягват

4977
Руската академия на науките се оплаква: И китайците вече ни избягват
Снимка: Pixabay

Президентът на Руската академия на науките (РАН) Александър Сергеев каза, че повечето западни академии на науките "замразили" контактите си с Руската федерация. Освен това след налагането на санкции срещу Руската федерация е имало трудности дори при контактите с учени от Китай.

"За съжаление мога да кажа директно, че нашите китайски научни колеги също направиха "пауза" и през последния месец не успяхме да влезем в сериозни дискусии, въпреки факта, че изградихме отлично сътрудничество с редовна комуникация", каза Сергеев в МГИМО на пленарната сесия на международната конференция "Дигитални международни отношения 2022".

Русия твърди, че е убила 30 полски наемници в Украйна, полски дипломат й се присмя

Русия твърди, че е убила около 30 полски наемници в Североизточна Украйна. Това стана ясно от изявление на говорителя на руското минист...

В същото време той отбеляза, че "Индия е положителен пример и ние сега се движим активно в тази посока, като планираме да обсъдим възможностите за сътрудничество "във фармацевтиката, Космоса, цифровите технологии". В тази връзка президентът на Руската академия на науките призова дипломатите "да помогнат за напредъка по отношение на укрепването на научните контакти с Индия, включително в областта на дигитализацията".

Сергеев каза още, че Руската академия на науките "в настоящите условия на санкционната икономическа война срещу Русия" изпитва сериозни затруднения. "Международното научно сътрудничество е абсолютно необходимо, за да се поддържа подходящо ниво на науката (...) и когато в западните страни се формира такова отношение към контактите с руски учени, е, разбира се, много трудно да се популяризира нашето научно присъствие в световното научно пространство без дипломация. Това е фундаментално важно", казал Сергеев.

Той признал, че руските изследователи продължават контактите "с онези учени, които искат да си сътрудничат и са сътрудничили и ще си сътрудничат с нас", но контактите с Академиите на науките на редица страни "се прекъсват" заради политическата обстановка. "В резултат на това вече имаме с повечето академии на науките отлично сътрудничество, обменяхме информация, провеждахме събития и имахме чуждестранни членове, от една страна, а от друга, отношенията са замразени", констатира Сергеев

"За съжаление, замразени са отношенията с много наши важни партньори - това е и Академията на науките на Германия, и Френската академия на науките, и Националната академия на науките на САЩ. Някои от тях направиха изявления, които не можем да характеризираме по друг начин освен като агресивни", казва президентът от Руската академия на науките.

Русия заплаши САЩ с "непредсказуеми последици" заради въоръжаването на Украйна

Руската страна е изпратила протестна нота до Съединените щати във връзка с новите военни доставки на Вашингтон за Киев в размер на 800 ...

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа