Руската икономика няма да колабира, но ще стане по-примитивна

6304
Руската икономика няма да колабира, но ще стане по-примитивна
Снимка: Pixabay

Русия я очаква рецесия, която ще бъде значително по-дълбока от тази, която беше предсказана от Централната банка и от различни международни организации. Мнението е на директора на Центъра за изследване на постиндустриалното общество Владислав Иноземцев. Той участва в експертна дискусия в Берлин, посветена на темата за бъдещето на руската икономика след войната.

"Няма стимули за икономически ръст"

Иноземцев очаква през тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия да се свие с 14 до 18 процента, а негативната тенденция да продължи чак до 2025 година. „Няма стимули за икономически ръст. Руската икономика нарастваше заради ръста на потреблението, но в нея не се извършва индустриализация, каквато наблюдаваме например в Китай“, подчерта Иноземцев.

Основният извод на участниците в срещата: Русия няма да се върне към нивата на своя БВП от 2008 или дори от 2013 година. „Както за Съветския съюз дълго време недостижим ориентир беше 1913 година, така за Руската федерация сега това ще бъде 2013, чието ниво няма отново да стигнем“, смята Иноземцев.

Според него това е цената, която Русия ще плати за това, че е „взела политически курс към миналото“, а властите „искат да наложат политическия си стил и върху икономиката“. Експертът смята още, че Русия може постепенно да намери алтернативни пазари за своите суровини, но Китай не може да замени Запада като източник на крупни инвестиции и високотехнологично развитие. „Китайската помощ ще бъде само под формата на търговия. Китайците никога не са били крупен инвеститор в Русия“, припомня Иноземцев.

Руската икономика ще стане "по-примитивна"

До 2-3, най-много четири години руската икономика ще се промени и ще стане „по-примитивна“. Прогнозата е на Янис Клуге от берлинската фондация „Наука и политика“. Според него не е възможно при толкова тежки санкции да се развива високотехнологична икономика. Основните промени, които според него ще настъпят в Русия, са появата на нови вериги за доставки, спад в производството на енергия с едновременно увеличаване на зависимостта на държавния бюджет от продажбите на нефт, газ и други суровини, увеличаване на вноса на готови продукти, както и засилване на ролята на държавата в икономиката.

Не само БВП ще спада, а и цените ще растат – руснаците ще трябва да се простят и с някои стоки и услуги. Сивата икономика и организираната престъпност ще се разрастват, ще се появи и черен пазар за някои стоки, уверен е германският експерт. Изпълнителният директор на Източния комитет на германската икономика Михаел Хармс не очаква западните компании бързо да се върнат в Русия. Тяхното отсъствие от руския пазар ще бъде дълго, е мнението и на деловите среди в Германия. В същото време Хармс не очаква руската икономика да се срине бързо, защото парите от продажбата на енергоносители ще бъдат достатъчни за всички текущи нужди. Освен това руската икономика, която преживя няколко кризи през последните десетилетия, умее да се адаптира към тях. Но руската икономика ще стагнира и няма вече да е на „съвременно ниво“.

Нивото на адаптация на руската икономика към новите условия до голяма степен ще зависи от това как се държат играчи като Китай, Южна Корея и Турция. „Може би големите играчи няма да правят бизнес с Руската федерация, но средните компании ще могат да поемат рискове“, предполага Хармс. Също като Иноземцев той смята, че китайският бизнес ще бъде много предпазлив: „Китайците не инвестираха дори когато условията бяха далеч по-добри“, казва той и припомня за проекта по създаването на съвместен руско-китайски граждански самолет, който си остана само на хартия.

Изчерпан ли е потенциалът на западните санкции?

Репертоарът от наказателни мерки, които не са особено болезнени за Запада, постепенно свършва, твърди Янис Клуге. А това ни изправя пред проблема как да реагираме на една нова „Буча“, или на евентуално руско настъпление към Киев. „Седмият пакет от западни санкции срещу Русия ще бъде по-малък по обем от шестия“, казва той.

Занапред вече не толкова санкциите ще бъдат важни, а подкрепата за Украйна, и по-специално доставките на оръжия за нея. „Те могат да повлияят на хода на войната много по-пряко от санкциите“, отбеляза Клуге.

Проблем със санкциите вижда и Иноземцев. Макар ефектът им да се усеща в Русия, „никоя от мерките не помага на Украйна да оцелее“. В тази връзка експертът изразява съжаление, че ЕС не е наложил наказателно мито върху руския петрол, приходите от което биха могли да отиват за Украйна.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа