Руски танк стреля по руска щурмова група: Настъплението в Украйна се забавя (ВИДЕО)

8233

С всички сили напред и на всяка цена, преди новото оръжие и боеприпаси от САЩ да дойдат в по-големи количества в Украйна. Ясно е, че това е тактиката на руското военно командване на фронта в Украйна в момента. Тя е подкрепена и от действия на дипломатическия фронт – Русия обяви учения с тактическо ядрено оръжие и заплаши с ответен отговор Великобритания и Франция заради реториката им и политиката им по отношение на войната в Украйна: Русия заплаши с удари британски военни обекти и техника във и извън Украйна

Целият този шум по отношение на руската реторика съвпада с идването на новата порция западна военна помощ за Украйна и не е нещо ново и изненадващо, констатира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Най-вероятно целта на Кремъл е да повлияе на политическите процеси на Запад и да ограничи идването на още повече оръжия в подкрепа на Украйна, смята ISW, като оценката на мозъчния тръст е, че е много малко вероятно Кремъл да се реши да прибегне до ядрени оръжия. Снощи стана ясно, че обещаните от Испания ракети за ПВО системите Patriot са доставени в Украйна – това каза испанският министър на отбраната Маргарита Роблес, цитирана от "Ел Мундо": Русия със заплахи към Франция и F-16, пак дрънка ядрено оръжие

На този фон политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке препубликува видеокадри, показващи как руска щурмова група атакува украинска позиция в горист пояс. Малко след като руските войници започват атаката, отзад почва стрелба, очевидно от танк, която изравнява със земята позицията – а там вече са нахлули руски войници. Изглежда очевидно, че става въпрос за "приятелски огън" - поредно доказателство, че за Путин няма никакво значение какво става, ако печели:

В светлината на противопоставянето на Запада, вече има информация за командващите новия-стар Ленинградски военен окръг, който беше възстановен от Путин като отговор на влизането на Финландия и Швеция в НАТО. Начело е генерал Александър Лапин, началник на щаба е генерал Валери Солодчук, твърди един от даващите доста точна информация руски телеграм канали. Отделно, ръководител на Московския военен окръг вече е генерал Сергей Кузовлев, който е начело на Южния военен окръг на Руската федерация. Лапин се прочу като човекът, който допусна през есента на 2022 година Русия да изгуби Купянск, Лиман и Изюм: Кадиров: За позора при Лиман бих разжалвал командващия Централния военен окръг

Окончателно, руската Дума прие закон, според който тези, които официално са считани за чуждестранни агенти в Русия, няма да имат правото да участват в руски избори и да заемат руски публични постове. А ако си посочен за чуждестранен агент докато си на публичен пост в Русия, имаш 180 дни да намериш начин да те извадят от списъка – иначе губиш работата си на държавна/общинска длъжност.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има известно намаление на интензивността на боевете. За последното денонощие са регистрирани 97 бойни сблъсъка по целия фронт спрямо 125 на дневна база. Най-горещото направление остава това на запад от Авдеевка (Покровското направление от руска гледна точка) – 31 отбити руски пехотни атаки за последните 24 часа по украинските данни. На второ място е Бахмутското направление, където основните боеве са за Часов Яр – 17 отбити руски пехотни атаки, като отново битките са при източното предградие микрорайон "Нови канал" и южния фланг, по линията Клещеевка – Андреевка (7-10 километра югозападно от Бахмут). Следва Новопавловското направление (на запад от Маринка: Красногоровка и Парасковивка; на югозапад от Угледар: Урожайно) – 15 отбити руски пехотни атаки. В Купянското направление е имало 14 отбити руски пехотни атаки.

В Покровското направление боевете вече стигнаха до Новопокровско и до Новоалександровка. Второто село е изходна точка за поглед към Константиновка и Часов Яр от юг, макар че Константиновка не е толкова близо, но през Новоалександровка върви директен път натам. Интересното е, че популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, не коментира изобщо в днешния си обзор Покровското направление извън признание, че има украински контраатаки, а руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов пише в обзора си, че няма особени промени и че линията (от юг на север) Нетайлово – Невелско - Уманско – Яснобродовка – Семьоновка – Бердичи. Последните две села са под руски контрол, но руските части не напредват чувствително на запад от тях.

При Часов Яр няма промени, констатира Семьон Пегов – това е отзвукът и от украинските източници, видеокадри от неуспешна руска атака с бронирана техника при Клещеевка показват каква е моментната ситуация:

В Новопавловското направление също няма някакви големи промени на картата на фронта – Красногоровка засега остава бойно поле, като говорителят на украинското командване "Хортиця" лейтенант Назар Волошин коментира, че малки руски щурмови групи опитват да навлязат още по-навътре в Красногоровка, но силният украински артилерийски огън ги спира:

"Рибар" вече официално обяви, че в Купянското направление са превзети Кисловка и Котляровка. Геолокализирани кадри от удар с украински дрон по къща в западните покрайнини на Котляровка (руска позиция) подкрепят верността на това твърдение. От два дни насам популярният украински телеграм канал Deep State съобщава, че двете села са превзети, след като украинските части там са отстъпили. В официалната сводка на украинския генщаб също няма сведения за боеве там, което косвено подкрепя информацията. Сериозни са боевете и в Новоселовка:

Снощи стана ясно, че в Смоленск е избухнал голям пожар. Подпален е цех за производство на тухли в местен завод, гласи официалната информация от руското министерство на извънредните ситуации.

ОЩЕ: Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Словаците сега се страхуват от полицейска държава: Говори бивш политик и анализатор

Макрон да дойде, за да отърве Кавказ от „съветското иго": Грузинският президент

Туристически кораб и лодка в сблъсък по река Дунав - има жертви и изчезнали

В окупираните територии руснаците правят по-страшни неща, отколкото са правели нацистите: Украински партизанин (ВИДЕО)

Сателитни снимки: Какви са щетите по най-голямото руско пристанище след мощна украинска атака?

Украйна може да е поразила руски военни самолети, рафинерия е извън строя: Украински данни

Още един кораб от Руския черноморски флот е в историята (СНИМКА)

Животът на Роберт Фицо вече не е застрашен

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Гърчи се на пода, а после умира: Филм за Путин с изкуствен интелект хит в Кан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа