Руски вестник: Нашите ракети са кост в гърлото на СAЩ

4973
Руски вестник: Нашите ракети са кост в гърлото на СAЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Американското военно ведомство е разработило нова стратегия за противовъздушна и противоракетна отбрана на САЩ. Както заяви командващият космическата и противоракетната отбрана на американската армия генерал-лейтенант Джеймс Дикинсън, новата стратегия, на първо място, е насочена срещу свръхзвуковите ракети и дронове на вероятния противник, цитира генерала американското издание Defense News. По думите на командващия, пълното преоборудване на силите за ПРО на САЩ трябва да бъде осъществено до 2028 година, пише електронното издание на руския вестник „Московский комсомолец“ в материал, представен без редакторска намеса и цитиран от "Фокус". 

Както заяви Дикинсън, приоритетното направление на развитие на американската ПРО е превъоръжаването на войските с перспективните зенитни ракети M-SHORAD и нови радари. Командващият отбеляза също, че основната въздушна заплаха за САЩ се е увеличила значително през последните години. По неговите думи, противниците на САЩ са се снабдили с най-новите безпилотни апарати, крилати ракети, както и ново хиперзвуково аеробалистично оръжие.

Поптодорова: Нарушен е военният баланс в Черно море

Военният баланс в Черно море категорично е нарушен с разполагане на ракети в прилежащите райони на Черно море, които са от руска страна...

Както заяви пред „МК“ военният експерт Алексей Леонков, Пентагонът е тръгнал към пълна подмяна на своята ПРО заради новото руско оръжие – авиационно-ракетната система „Кинжал“ и маневриращата бойна глава „Авангард“, които вече постъпиха на въоръжение в руската армия. Първоначално САЩ не ги възприеха като сериозна заплаха, но последните новини ги принуждават да предприемат мерки.

„Преди това САЩ си мислеха, че нашето оръжие е блъф“, смята Леонков. „Те си мислеха, че ракетите ще летят по балистическа траектория с хиперзвукова скорост и това е всичко. Такава цел е лесна за унищожаване при излитането, когато знаеш траекторията й и можеш да предскажеш появата на целта в дадена точка и да я свалиш, докато идва. А когато САЩ разбраха, че това не е просто хиперзвуково оръжие, а управляемо хиперзвуково оръжие, им стана ясно, че нямат отговор“.

Според Алексей Леонков, ситуацията за САЩ се усложнява от това, че Пентагонът няма дори прототипи, с помощта на които би могъл да отработва борбата с такова въоръжение.

„Те дори нямат мишени, за да отработват защитата от такова оръжие. САЩ създадоха няколко подобни образци. Опитите за извършване на маневри довеждаха до това, че прототипите излизаха от строя“, обяснява експертът. „Те нямат дори прототипи, които да имитират управляемо хиперзвуково оръжие, на които да тестват своите системи за ПРО“.

САЩ с успешен тест за сваляне на междуконтинентална ракета

САЩ успешно свалиха междуконтиненталната ракета по време на учения за противоракетна отбрана, съобщи Агенцията за противоракетна отбран...

Според информацията на специалиста, за да се противопостави на руското оръжие, Пентагонът е разработил цяла редица програми. Сегашното състояние на ПРО на САЩ не е готово за противодействие на такива заплахи, казва той. По неговите думи, стоящите на въоръжение в армията на САЩ системи „Пейтриът“ не изпълняват изискванията, а техните радари не виждат хиперзвукови цели.

Съвременните ракети, които се движат със скорост 8-10 пъти по-висока от скоростта на звука, остават невидими за такива радари. В тази връзка командването на американската армия спешно отпуска допълнителни средства за разработването на нови радари, които ще позволят да се свалят руски или китайски свръхзвукови комплекси.

Въздушно-космическите войски на САЩ вече получиха 13 милиарда долара за увеличаване на спътниковите групировки. Спътниците трябва да засичат хиперзвукови системи, за да предават информацията за тях на непосредствените системи за ПРО. Паралелно в САЩ върви програма за замяна на съществуващата обединена система за разузнаване и посочване на целите с нова, която ще обединява разузнавателните спътници, дроновете, разузнавателните самолети и станциите за проследяване на земята. Нейната задача е борба със средствата за въздушно-космически нападения. Включително хиперзвукови ракети. Тази програма се оценява на 24 милиарда долара.

Според мнението на Алексей Леонков, в сферата на ракетните въоръжения Русия засега изпреварва САЩ. Към 2028 година, казва специалистът, когато програмите за превъоръжаване на войските за ПРО на САЩ бъде завършена, руското оръжие ще бъде вече качествено по-добро. Затова, добавя той, руските ракети още дълго ще бъдат за САЩ „кост в гърлото“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com