Руските региони затъват: Разходите им за войната стават непосилни

7476
Руските региони затъват: Разходите им за войната стават непосилни
Снимка: iStock

Мобилизацията е удвоила разходите на руските региони и продължава да източва огромни суми от тях. В същото време властта е успяла да мобилизира доста по-малко хора от предвиденото, съобщи руското издание "Важни истории". Докато очакват помощ от федералния бюджет регионите търсят начини да се справят сами. А начините са основно два - принудително събиране на пари от служителите на местните предприятия и администрация или икономии от бюджета.

На 19 октомври руският президент Владимир Путин е наредил на ръководителите на регионите да подкрепят мобилизираните и техните семейства. За целта са били отделени най-малко 12,8 милиарда рубли за обезщетения и общо над 22 милиарда рубли за подкрепа на войната в Украйна. Това е сравнимо с разходите на малък регион за цяла една година.

ОЩЕ: Съюзник в нужда се познава: Северна Корея вече шие зимните униформи на руската армия 

Мобилизирани са по-малко хора от планираното

Още преди заповедта на Путин властите на някои региони обявиха, че ще изплатят еднократна помощ на мобилизираните и техните семейства. Длъжностните лица сами определят размера й - например от 50 хиляди рубли в Кострома до 300 хиляди в Сахалин. Общо в 26 региона са обявени обезщетения, а цялата отделена сума е в размер на 11 милиарда рубли.

Анализът обаче сочи, че Руската федерация не е успяла да мобилизира искания брой хора. 

Например в Калужка област се изплащат 100 000 рубли на всеки мобилизиран, а бюджетът е отделил 131,8 милиона рубли за това - т.е. тези пари ще стигнат за 1 318 мобилизирани. А това е два пъти по-малко от планираното, тъй като военният комисар на областта обяви по-рано, че искат да призоват над 2 500 души.

В Смоленска област заложените в бюджета пари стигат само за 800 мобилизирани, макар според оценки на независими медии като "Медиазона" там да е трябвало да бъдат призовани 1 800 души. Аналогично е положението в Тамбовска област - бюджетът е отделил средства само за 947 души, което е далеч по-малко от желания брой мобилизирани - 1 600 според военния комисар на областта.

ОЩЕ: Нямаме никакви условия: Руското външно министерство отчаяно иска преговори с Украйна 

В Русия изпратиха повиквателна на безследно изчезнал моряк от крайцера "Москва"

В Санкт Петербург от военната служба са изпратили повиквателна на моряк, който се води безследно изчезнал, съобщи "Фонтанка". С редакци...

Съдейки по данните за плащанията, "частичната мобилизация" е преминала успешно само в Иркутска област. Регионът е отделил 540 милиона рубли за плащания, което е достатъчно за 5 400 мобилизирани при предварителен план от 5 000 души.

Плащанията се бавят или въобще липсват

В цяла Русия мобилизираните се оплакват от проблеми с плащанията. Новобранци от Чувашия дори вдигнаха бунт и поискаха обещаните им от Путин 195 хиляди рубли. Властите не им изплащат сумите в рубли. Вместо това те ги компенсират частично с безплатна храна за децата им, покриване на разходите им за течащ газ в домакинството и подобни обезщетения. Губернаторът Олег Николаев каза, че в регионалния бюджет са отделени 400 милиона рубли, но министърът на финансите на републиката отрече тази информация и заяви, че регионът разполага с едва 100 милиона. 

След публични скандали понякога мобилизираните успяват да получат някакви плащания. В Омск новобранци записаха видео, оплаквайки се от липсата на пари и трудности при предоставянето им на кредитни ваканции, след което губернаторът Александър Бурков каза, че властите не могат да изплатят обезщетенията им „предвид някои проблеми с бюджета“. Но след разразилия се скандал все пак бяха отпуснати 300 милиона рубли - по 100 хиляди на всеки призован. Парите обаче се изплащат много бавно: към 22 октомври едва 289 мобилизирани са получили плащания (а според изчисления на "Медиазона" в региона са мобилизирани около 8 200 души).

ОЩЕ: Късметлия: Дрон три пъти безуспешно се опитва да убие руски войник (ВИДЕО) 

Същото се случи и в Перм: два дни след недоволството на мобилизираните губернаторът им назначи еднократно плащане от по 100 хиляди рубли, за което от регионалния бюджет са отделени 342,8 милиона. 

Регионите не искат да харчат за оборудване на мобилизираните. Да се оправят сами

Русия санкционира най-големите български оръжейни компании

Изпълнявайки указ на Путин от 3 май, руското правителство наложи контрасанкции на 74 юридически лица като с тези компании руската стран...

Освен еднократните плащания, регионите са длъжни да осигурят оборуване и настаняване, транспорт, медицинско обслужване на мобилизираните, топла храна и обучение за децата им.  

Но тези средства се отделят много неохотно. Властите не се справят да настанят хората в подходящи условия нито да им осигурят оборудване затова се налага те сами да си купуват униформи. Това се потвърждава и от публикуваните финансови данни - само 3 региона са отчели разходи за тази цел. Така например, Орловска област ще издаде комплекти дрехи на мобилизираните за 32 милиона рубли. За сметка на региона мобилизираните ще получат раница, камуфлажен костюм, ботуши, наколенки, термобельо, чорапи, хигиенни продукти, фенерче, турникет за спиране на кръвта и спален чувал. 

ОЩЕ: Тайвански политик с ефектна кампания: Ще се боря както Зеленски за Украйна (СНИМКИ) 

Но тези случаи са рядкост. В Иркутск, например, населението многократно се е оплаквало, че е принуждавано да дава част от заплатата си, за да издържа мобилизираните докато самите наборници се оплакват от лоши условия - трябвало да спят на стълбите и да ядат суха елда.

Войната е непредвиден разход, с който регионите не могат да се справят

До ноември за компенсации на семействата на загиналите регионите са похарчили 9,7 милиарда рубли. Ако това се добави към разходите за мобилизация, се оказва, че само в 50 региона (където има достъпни данни) местните власти ще похарчат най-малко 22,6 милиарда рубли за войната. Тези пари са сравними с бюджета на малък руски регион: Калмикия, например, е похарчила 22,3 милиарда рубли за цялата 2021 г. А това дори не включва разходите впоследствие за възстановяване на окупираните територии, които също ще тежат на регионалните бюджети.

64% от поляците одобряват бодливата тел по границата с Русия (ВИДЕО)

63,8% от жителите на Полша одобряват издигането на ограда от бодлива тел по границата с руската Калининградска област, сочат данните от...

Всъщност цената на войната за регионите е много по-висока. Повечето от разходите просто не се обявяват или са скрити по други пера и е трудно да се разбере истинския им размер, обясняват експерти, интервюирани от "Важни истории".

ОЩЕ: Военният министър на Украйна: Мобилизираме 300 хил. комари срещу московитите 

Според тях тези 22,6 милиарда рубли не са много в национален мащаб. Но за регионите е трудно да намерят допълнителни пари сами. Финансирането за мобилизация е непредвиден разход, който местната власт не е разчела предварително. Регионите се надяват да получат компенсации от федералния бюджет, но Москва все още не е обявила централизирана подкрепа за тях.

И докато очакват помощ от Москва регионите се опитват да намерят отнякъде пари. А начините са основно два - принудително събиране на пари от служителите на местните фирми и от чиновниците в администрацията или орязване на бюджета. Например в Хабаровския край държавните служители са принуждавани да даряват между 2 000 и 6 000 рубли за нуждите на мобилизираните. Държавните служители в Тулска област са заплашвани с уволнение при отказ да дарят. В Забайкалската територия задължението за даряване бе директно заявено от местните власти. 

Икономиите от бюджета са вторият начин за набавяне на средства. Всеки трети регион в Русия вече е обявил, че ще съкрати разходите за новогодишните празници. А ръководителят на Коми Владимир Уйба бе решил да спести пари от социални и медицински нужди на населението, но след като се вдигна шум от пресслужбата на регионалното правителство обещаха, че социалните задължения към жителите ще бъдат изпълнени изцяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа