Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руското посолство: Юлия Скрипал говори под натиска на британците

24 май 2018, 12:00 часа • 2322 прочитания

Руското посолство в Лондон поиска среща с Юлия Скрипал, за да се увери, че тя не отказва помощта им против волята си. Tова заяви пресаташето на посолството, малко след видеообръщението на Юлия, която заяви, че няма нужда от грижите на самото посолство.

„Бяхме щастливи да видим Юлия Скрипал в добро здраве. Въпреки това, показаното видео усили притесненията ни относно условията, в които тя се възстановява. Във видеото ясно се виждаше, че Юлия чете написан по-рано текст. Освен това, ако съдим по редица езикови конструкции, това беше превод от английски, като вероятно оригиналният текст е бил съставен от носител на езика. Публикуваните собственоръчно написани писма от Юлия Скрипал и на двата езика затвърждава това впечатление“, каза дипломатът като продължи: „ С цялото ни уважение към личния живот на Юлия и нейната безопасност, това видео не освобождава британските власти от отговорностите по консулските конвенции. Великобритания е длъжна да ни даде възможност да поговорим лично с Юлия, за да се убедим, че тя не действа и говори против волята си, тъй като за момента подозираме именно това“, добави той.

Във въпросното изявления Юлия казва:

„Благодаря за предложената помощ от руското посолство, но в момента не искам да ползвам услугите им“, допълни тя, като каза, че има намерение да се върне в Русия.

„Надявам се след време да се върна у дома в родината си. След като се събудих след 20-дневна кома разбрах, че и двамата сме били отровени. Все още не мога да повярвам, че сме били нападнати по този начин. Шокира ме самият факт, че е използван нервнопаралитичен газ. Късметлии сме, че оцеляхме след този опит за убийство.

Аз бях изписана от болницата на 9 април като лечението продължава и до днес. Животът ми се обърна с главата надолу и в момента се боря с мисълта за това предателство.

Днес реших да пропусна рехабилитацията си и да направя това изявление, за да изясня някои въпроси. Моля всички да уважават личния ми живот и този на баща ми, тъй като ни трябва време да се възстановим“, каза Скрипал.

 

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес