Руснаците вият: Не можем да се справим със 70 украинци при Антоновския мост (ВИДЕА)

21384
Руснаците вият: Не можем да се справим със 70 украинци при Антоновския мост (ВИДЕА)
Снимка: Getty Images

Въоръжените сили на Украйна продължават да трупат резерви в района на Антоновския мост на река Днепър в Херсонска област, където се укрепиха преди няколко дни. Силите на Русия се опитват да ги изтласкат, но не постигат успех. Сраженията продължават, продължава и дистанционното миниране, което нанася загуби на руснаците.

Всичко това е потвърдено от руските "Телеграм" канали, включително от "Рибар" сутринта на 1 юли. Там информацията гласи, че руските сили използват ракетни установки "Искандер", за да ударят Антоновския мост.

Появи се и видео, което показва, че част от моста на левия бряг, където са се окопали украинските войски, се е срутила. Руските сили обаче твърдят, че украинското присъствие остава непроменено.

ОЩЕ: Руско признание за убити и унищожена техника при Антоновския мост. Ще има ли далекобойни ракети от САЩ за Киев?

На този акцент от украинската контраофанзива набляга в днешния си анализ и американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Руските окупатори не могат да изтласкат вече окопалите се украински войски изпод Антоновския мост, пишат анализаторите и се позовават на "воя" на военните кореспонденти на Русия, които твърдят, че силите на Москва вече няколко седмици водят неуспешни сражения с уж 70 украински военни.

Според експертите - по време на контраофанзивата Въоръжените сили на Украйна са успели да напреднат до левия бряг на Днепър в Херсонска област. В същото време руските войски са се опитали да отблъснат украинските атаки и са разположили огнехвъргачна система "Солнцепек".

Оценка от САЩ: Колко вероятно е Русия да предизвика "инцидент" в АЕЦ "Запорожие"?

Малко вероятно е руските сили да предизвикат умишлен "инцидент" в АЕЦ "Запорожие". Русия вероятно продължава да използва заплахата...

Преди деокупацията на Херсон украинските войски редовно атакуваха Антоновския мост, който свързва десния и левия бряг на региона и е основният логистичен маршрут за южната групировка на руснаците.

Продължават и битките при град Олешки, който се намира много близо до Херсон.

На 30 юни украинските сили са провели контраофанзивни операции в поне три сектора на фронтовата линия. Украинският генерален щаб съобщи, че са продължили настъпателните операции по направленията Мелитопол (Западна Запорожка област) и Бердянск (Източна Запорожка област). Добавя се, че украинските сили са постигнали частичен успех по линията Левадно-Приютно на административната граница на Донецка и Запорожка област, както и по линията Мала Токмачка-Очеретувате в Западна Запорожка област.

Съобщава се, че украинските сили също така са укрепили новодостигнатите линии по направлението северно от Бахмут и продължават да оказват натиск по фланговете на Бахмут. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр съобщи, че украинците уверено напредват по фланговете на Бахмут и че руските сили са прехвърлили голям брой войници в района. Маляр добави, че има напредък с различен успех в Южна Украйна, като в някои дни силите на страната напредват с един километър, а в други - с по-малко.

Пригожин и Суровикин. Анализ на една неочаквана подкрепа

Макар руският президент Путин да твърди, че руските сили за сигурност са реагирали „решително“ на бунта на Пригожин и са пр...

Някои руски източници също така твърдят, че украинските сили са контраатакували в района на Кремена в Луганска област и на фронтовата линия Донецк - Авдеевка.

ОЩЕ: Залужни за заплахата от ядрен удар: Какво, да се предаваме ли?

Русия продължава да фокусира основните си усилия върху Лиманското, Бахмутското и Мариинското направление, продължават тежките битки. През деня имаше 22 бойни сблъсъка, съобщи тази сутрин Генералният щаб на украинската армия.

Ген. Марк Мили: Украинското контранастъпление се развива по-бавно от очакваното, но напредва

Украинското контранастъпление се развива по-бавно от прогнозираното, но напредва уверено. Това заяви председателят на Съвета на начални...

Руският пропагандист Семьон Пегов, поддържащ "Телеграм" канала WarGonzo, пише, че ВСУ напредват на дълбочина до 1,5 км и ширина до 6 км край Работине, т.е. направлението към Бердянск, Запорожка област. ОЩЕ: Украинската армия: Ударихме руски щаб и склад за гориво в Бердянск (ВИДЕО)

Украинските сили напредват към Приютно - откъм Левадно, в Донецка област. ВСУ заемат нови позиции и по магистрала M04 в същата област. Освен това са напреднали близо до Клещеевка и по протежение на път M03 северно от Бахмут, гласи информацията на Пегов.

"Рибар" потвърждава, че частите на Въоръжените сили на Украйна продължават да атакуват по фланговете на Бахмут, включително в районите на Берховка, Клещеевка и Курдюмовка. "Руските войски уверено удържат линията, унищожавайки техниката и живата сила на противника", гласи съобщението в този канал.

Добавя се, че в посока Запорожие украинските части тестват руската отбрана, действайки в малки пехотни групи. Ситуацията в районите край Орехов обаче оставала "стабилна и под контрол". Оттам украинците напредват към окупирания Токмак, а още на юг са Мелитопол и Бердянск.

Американски експерт: "Рано е да говорим за край на Путин"

Колко отслабена е властта на руския президент Владимир Путин? Американският президент Джо Байдън първоначално допусна грешка в отговора...

Междувременно стана ясно, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е посетил Киев тайно през юни. Украински официални лица са му разказали за плановете си да започнат преговори с Русия до края на годината, но след като бъдат върнати окупираните територии. Това съобщава "Вашингтон пост", цитирайки американски служители. Малко преди опита за бунт на Евгений Пригожин директорът на ЦРУ се е срещнал с Володимир Зеленски и ръководителите на украинското разузнаване.

Бърнс се е обадил и на ръководителя на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, пише "Ройтерс", цитирайки американски медии. Целта му е била да увери Кремъл, че САЩ нямат нищо общо с бунта на частната военна компания "Вагнер".

ОЩЕ: Зеленски каза колко наемници от "Вагнер" са били убити от украинските сили

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа