С риск от наказание: Руски журналисти бичуваха Путин в остър анализ

22136
С риск от наказание: Руски журналисти бичуваха Путин в остър анализ
Снимка: принтскрийн / Lenta.ru / Архив

Журналистите от руското издание Lenta.ru Егор Поляков и Александра Мирошникова са публикували на сайта на изданието материали за военните престъпления на Русия в Украйна. Това заяви Поляков в разговор с изданието The Insider. Затова не става дума за хакване на сайта, а за инициативата на самите служители на изданието.

По-рано Поляков заяви в изявление, публикувано от изданието „Медиазона“, че основното послание на журналистите е вложено в материала „Войната улеснява прикриването на провалите в икономиката“. Путин трябва да си ходи. Той отприщи безсмислена война и води Русия в пропастта“. Публикуваме превод на материала и на посланието на журналистите.

Руският президент Владимир Путин носи пълна отговорност за безсмислената и кървава война срещу Украйна. Воден от измислени предлози за заплахи за Русия, държавният глава хвърли два съседни народа във война, в която няма да има победители - само губещи. Решението на президента ще струва на страната изолация, бедност и връщане назад към 90-те, с които Путин толкова обича да плаши руснаците. За повече от 20 години от своето управление държавният глава се превърна в диктатор, който започна да вярва в конспиративни теории и загуби връзка с реалността. Точно сега Путин лишава милиони руснаци от тяхното бъдеще и отнема живота на невинни украинци. Владимир Путин трябва незабавно да спре войната и да подаде оставка.

Дисклеймър: този материал не е съгласуван с ръководството, а за неговото публикуване администрацията на президента ще накаже изданието, с други думи: БЪРЗО ПРАВИ СКРИЙН, преди да са го отстранили.

Голият цар

Владимир Путин е във висшите ешелони на властта повече от 20 години. През това време държавният глава се превърна от легитимен и демократичен президент в архаичен, комплексиран и кървав диктатор. Параноята на президента, съчетана с тотално недоверие към другите, го направи зависим от близкото обкръжение – президентът не получава актуална информация, а я консумира само чрез папки, чиито съставители редовно манипулират мнението на президента. Държавният глава няма мобилен телефон, не използва интернет - изостава от времето и се опитва да управлява държавата по съветски наръчници, които просто не са жизнеспособни в наше време.

25 500 руски войници
загинаха във войната в Украйна

За 20 години на власт Владимир Путин унищожи всички демократични институции, за изграждането на които руските граждани са работили толкова усилено от началото на съвременна Русия. В страната вече няма система за контрол и противовес, няма опозиция в парламента, Съветът на федерацията отдавна получи статут на „старчески дом“ – макар че преди 15 години можеше да блокира цели пакети от закони, ако регионалните власти не бяха съгласни с тях - независимият съд е унищожен. Местните власти станаха беззъби, без разрешението на президента ръководители на региони, управители и кметове се страхуват да си мръднат пръста, което ги превръща в мебели и забавя решаването на важни въпроси по места.

По същия начин през последните 20 години институцията на президентството се промени радикално: първо, липсата на вертикала на властта попречи на Путин да изпълни обещанията си, след това твърде кратките президентски мандати, след това „ненужни дискусии в парламента“, неразбираеми граждански свободи, независими медии и „петата колона“, и накрая - Конституцията, която беше пренаписана набързо за президента, занулявайки всички срокове и позволявайки на грохналия държавен глава да се чувства като цар без алтернатива.

Около 900 милиона долара
харчи Русия за войната с Украйна всеки ден

Реален напредък обаче не е постигнат през тези 20 години. Очакваната икономическа мощ и „нормален живот“ на ниво Португалия (да, именно към тази страна Владимир Путин скромно се ориентираше в началото на своя президентско-царски път) така и не бяха постигнати. Сега средната месечна "нетна" заплата на руснаците е една от най-ниските в Европа и отстъпва на най-бедната страна в Евросъюза - България. По отношение на номиналния БВП Русия през последните 10 години излетя от първите 10 страни в света, а Русия няма перспективи, предвид ситуацията, в която руският президент е озовал страната. Колкото и пропагандистите да се опитват да крещят, че „сега сме тук“, БВП от крясъци, слюнка и вопли по телевизията не расте.

Владимир Путин много обича да казва, че „Западът не иска силна Русия, той иска да ни ограничи“, но проблемът е, че Русия никога не е била силна при Владимир Путин. Руската икономика, тъй като беше изключително зависима от износа на въглеводороди преди 20 години, си остана такава, нямаше фундаментални промени в нейната структура, колкото и руските власти да се опитват да замазват с числата, като отчитат приноса на различни отрасли. За 20 години Русия стана лидер само в една индустрия - интернет банкирането, но не благодарение на президента, а благодарение на този, който не се страхуваше и публично се противопостави на войната - предприемача Олег Тинков. Именно неговият талант и постоянство (и екипите му) създадоха една от най-добрите интернет банки в света, на чийто опит сега разчитат водещите световни финансови институции. Руснаците дължат именно на Тинков това, че всичките им банкови операции вече са онлайн в техния смартфон. Но какво получи Тинков за смелостта и таланта си? Изгнание, обвинения в предателство и глупаво отнемане на бизнеса.

По 10 хиляди рубли
плаща Путин на ветераните на всеки 9 май

Русия е лидер и в друга област – по брой милиардери, но кои са тези хора? Това руски аналози на Джеф Безос, който започна от дъното, ли са, или на Джак Ма, който не получи работа в KFC? Не, това са джудисти, спортисти, бивши служители на сигурността и просто добри приятели на Владимир Путин. През 2017 г. общото богатство на най-близките другари на президента беше оценено на повече от 24 милиарда долара – съвпадение? Същото като раздаването на държавни компании за управление от своите верни сътрудници - Алексей Милер, Герман Греф, Андрей Костин, Игор Сечин, Николай Токарев, Сергей Чемезов. Същото като липсата на смяна на властта, същото като липсата на икономически растеж, перспективи и бъдеще за Русия, докато Владимир Путин я управлява.

Руският истаблишмънт е заплаха за Русия и руския народ това е бедност, нищета и проблеми, които са актуални само в страните от третия свят: било то епидемията от ХИВ, за която руските власти толкова се страхуват да говорят, или липсата на достъп до топли тоалетни и централна канализация. Русия има най-големите запаси от газ и петрол, но една трета от руснаците все още не са виждали газ в домовете си. Русия е най-богатата страна в света, но руснаците са сред най-бедните хора на планетата. Защо?

2,52 процента
ще бъде делът на Русия в световния БВП към 2024 г.

Защото животът на руснаците се оказа не толкова важен за Владимир Путин, колкото желанието да влезе в учебниците по история като „обединител на руските земи и пазител на традиционните ценности“. Проблемът е, че президентът влезе в историята и завлече целия руски народ в нея, без дори да попита за мнението му. Повече от 50 000 души вече са загинали като част от мистичната „денацификация“ – термин, който не разбират дори руснаците, които подкрепят агресията срещу Украйна. От тях около 20 хиляди души са руски военни, които за целия свят, а след известно време - и за гражданите на Русия, ще станат изгнаници и военнопрестъпници.

Латентен героизъм

Няма ли? Това ли е нашата гордост? Тогава защо толкова старателно ги крият от техните майки, роднини, приятели? От други руснаци? Защо крият лицата им, ако ние „постъпваме правилно и защитаваме родината си“? От какво се страхуват тези "герои"? Защо властите не изпращат тези „герои“ с всички почести, а цинично крият или напълно игнорират тях и техните близки, преструвайки се, че не знаят за съдбата им? Защо Министерството на отбраната нагло лъже за използването на наборници във войната? И после пак лъже, когато се прави, че крайцерът "Москва" не е участвал в "специалната операция"? И още веднъж, когато не може да отговори на бащата на вероятно мъртъв моряк за съдбата му? Това героична съдба ли е?

Защо на близките на "героите" се затваря устата и ги заплашват? Защо са принудени да се обръщат към властите на Украйна за информация за техните деца, съпрузи, бащи? Защо властите мълчат за „героите“, попаднали в плен, а ние „не изоставяме“ своите? Или "руснаците не се предават"? Или може би това е просто страхът от паника сред руснаците, когато разберат истината? Истината за бездарното командване, истината за почти рекордните нива на жертви сред офицерите, истината за проблемите с доставките, облеклото, храната, логистиката, оборудването и дори боеприпасите.

Случаите, които сме документирали, представляват неописуема умишлена бруталност и насилие срещу цивилни в Украйна.“ (Хю Уилямсън, директор на Human Rights Watch за Европа и Централна Азия)

Руснаците се предават, защото руснаците са същите хора като всички останали. Руснаците не са особен етнос или някакъв специален народ, няма добри или лоши етноси, има лоши хора. Изглежда, че страната ни трябва да знае това. След като удържах победа във Великата отечествена война (Втората световна война), СССР и съюзниците не унищожиха Германия, но, макар и с проблеми и грешки, помогнаха на германците да възстановят страната и нацията си наново, проявяваха хуманизъм и човечност, уважение към чуждата и собствената си свобода - онези качества, за които всъщност воюваха нашите дядовци, много от които по-късно попаднаха в системата на ГУЛАГ заради тези мисли.

Мирът, свободата и независимостта са основните атрибути на Великата победа, но нима тези цели залага Владимир Путин във войната срещу Украйна? Не, президентът разказва и упорито доказва, че цялата нация просто няма право на съществуване, че "я е измислил Ленин", намира много оправдания за собствената си агресия, чиято крайна цел е остаряла, както и самите войни - завземане на територии и въображаемо „освобождение“. Само че украинците не поискаха да ги освобождават, те са напълно способни сами да решат съдбата си и, може би дори по-добре от Русия, сами избират своя по-нататъшен път на развитие.

„Очевидно, смятайки, че телата на военните на Руската федерация не са достойни да се върнат в родината си и да бъдат погребани по човешки.“ (Ирина Верещук, вицепремиер на Украйна)

А за какво се борят украинците? За мир в своите разрушени домове, за своите семейства, за свободата на своя народ и независимостта на своята страна. Ако силата наистина е в истината, тогава за „руския свят“ има лоши новини. Нито Русия, нито Владимир Путин, нито някой друг има право да решава вместо друг народ, още по-малко да насажда своето виждане с помощта на танкове, бомбардировки и убийства. Заплаха от НАТО? След месец Русия ще приеме близо до границите си още две пълноправни членове на НАТО, а военният контингент край Русия вече е нараснал значително. "Марионетно правителство в Киев"? Защо руснаците изобщо се интересуват от това? Русофобия? През 75-те дни на войната Владимир Путин направи повече за русофобията от всеки в руската история, превръщайки рускоговорящите градове в Украйна в руини, а руснаците - в изгнаници, и ограбвайки надеждата за бъдеще на милиони руснаци.

Алтернативата на дядо

Ако не Путин, тогава кой? Тъжно е да се признае, но си струва да се научим от своя „съсед-враг“ - всеки, дори актьор и бивш комедиант. Проблемът не е кой ще замени Путин, проблемът е, че руснаците не са готови да поемат отговорност за този избор, те се отказват от него с надеждата, че „той някак си ще се реши от само себе си“, защото „не ме интересува политиката“ и „ това не ме засяга“, и като цяло, знаете, „всичко не е толкова просто“.

Вчерашният комедиант се оказа истински лидер на своята нация, той не се уплаши и не избяга в бункер или в чужбина, той общува с народа си всеки ден, искрено преживява за него. Убеди почти половината свят да помогне на страната му и успя да спре "втората армия на света" с много по-малко ресурси. Владимир Зеленски беше избран от украинския народ на може би не съвсем честни, но със сигурност конкурентни избори и президентът не се провали - 95 процента от населението го подкрепят - повече, отколкото, според Руския център за изследване на общественото мнение, руснаците подкрепят Владимир Путин.

През 20-те години на власт на Путин президентът и неговото обкръжение не успяха да формулират нито една успешна идеология на съвременна Русия и „руския свят“. В опит да флиртува с носталгистите по СССР и традиционните слоеве на обществото, които почитат православието и Църквата, руският истаблишмънт създаде позорен Франкенщайн, който включва взаимно изключващи се съветски доктрини и постулати на православието. Ключовия елемент на всяка идеология обаче – привлекателна визия за бъдещето – Кремъл така и не успя да измисли.

Не убивай
Шестата заповед

Говорещите глави от телевизията ще започнат да доказват, че националната идеология на Русия на Путин е патриотизъм, но, пръскайки слюнка, никой от тях не може да формулира повече от три нелепи постулата (любов към родината, уважение към предците, традиционно семейство), още повече да ги дешифрира ясно. Русия на Путин нямаше, няма и няма да има представа за бъдещето, защото този режим не се интересува от своите граждани, целта му е самовъзпроизвеждане и запазване на властта. Той не може да формулира никакви конкретни образи, защото ще трябва да отговаря за конкретни образи, а на царя не му е според статута да отговаря на крепостните селяни, които трябва само да се подчиняват.

Стъпка наляво, стъпка надясно

Русия, без сама да иска това, за пореден път се озова на исторически кръстопът, където едната перспектива се оказва по-възхитителна от другата. Дошло е времето руснаците да се замислят дали са готови да направят размяната, която им предлага Владимир Путин: унищожени територии в Украйна и десетки хиляди убити срещу бъдеще в държава-изгнаник.

Повече от 1000 руски военни
отказаха да воюват срещу Украйна

На руснаците ще помогне да отговорят на този въпрос историческият опит, към който толкова обича да прибягва настоящият държавен глава. Колкото и да е парадоксално, въпреки преобладаващите приказки за „робско мислене“, съвременна Русия има опит в преодоляването на подобни кризи: 1991 и 2012 г. за обикновените граждани и 1993 г. за управляващите. Няма нужда да разчитаме на чужд опит, но собствените ни примери са напълно достатъчни, за да се опитаме да не повтаряме вече направените грешки и да не допуснем ядрена катастрофа.

Националната рефлексия по текущите събития е неизбежна за съвременна Русия, но естеството на това отражение ще трябва да бъде определено от самите граждани, този път никой няма да вземе решение вместо тях.

P.S. За този пърформанс са отговорни:

Ръководителят на отделите "Икономика" и "Местообитание" Поляков Егор

Редакторът на отделите "Икономика" и "Местообитание" Александра Мирошникова

Търсим работа, адвокати и вероятно политическо убежище!

(Двамата журналисти изказват благодарности на свои колеги и на милиони руснаци, които остават хора.)

Не се страхувайте! Не мълчете! Съпротивлявайте се! Вие не сте сами, ние сме много! Бъдещето е наше!

*** войната („Не на войната“ – б.р.). Мир за Украйна!

ВИЖТЕ ОЩЕ: Журналистка с антивоенен плакат прекъсна пряко предаване на руската държавна телевизия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В синхрон с Русия: Беларус обяви "внезапна инспекция" на тактически ядрени оръжия

"25 години Путин лъже, но ще бъде сложен край": Юлия Навалная с ВИДЕО за инаугурацията на диктатора

Руснаците бомбардираха и детска градина в собствения си Белгород, евакуирани са почти 50 деца (СНИМКА)

Полша разби мрежа за трафик на мигранти

Руснаците разнообразяват: Руски самолет хвърли бомба и над Краснодарския край

Трима украинци се удавиха в река, граничеща с Румъния

Украйна разкри мрежа заговорници, подготвящи убийството на Зеленски и Буданов (ВИДЕО)

Опозиционерът Кара-Мурза спечели "Пулицър" за статии, писани от руски затвор

Осуетиха опит за подслушване на полското правителство

Ще се защитаваме, ако Путин опита украински сценарий: Президентът на Молдова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа