Саркофагът над Чернобил може да е готов след една година

31527
Саркофагът над Чернобил може да е готов след една година
Снимка: Getty Images/Guliver

Новият саркофаг, който ще покрие атомната централа в Чернобил, може да е готов до 2015 година. За целта вече е започнала работата по отстраняването на комина, които стърчи от централата и пречи на поставянето на саркофага, пише Стандарт Нюз.

Самият саркофаг наподобява гигантско иглу, а металната му арка е готова наполовина. Съоръжението ще е високо 110 метра и широко 257 метра – достатъчно, за да влезе в него Статуята на свободата.

Новият саркофаг на АЕЦ "Чернобил" ще е по-висок от Статуята на свободата

Първата секция от колосалния нов саркофаг, който трябва да покрие експлоадиралите реактори на АЕЦ „Чернобил”, вече е издигн...

Всеки етап от проекта е стъпка в неизвестното. Никой никога не е трябвало да направи безопасен избухнал ядрен реактор. Самата подготовка на работното място, където арката се сглобява, изисква премахването на стотици тонове радиоактивен слой и поставянето на бетонни основи на 8 метра дълбочина. Отделно сградата на централата още е радиоактивна.

"Нищо такова не е правено преди", казва Дон Кели, ветеран в ядрената индустрия. Той работи с чуждестранни специалисти от 24 държави, както и стотици украински работници. Младите френски техници, които наблюдават радиацията, работят заедно с украинските ветерани от бедствието от 1986, бившите съветски инженери, които рискуваха живота си да изгасят пожарите след като реактора избухна, изпращайки облак от радиация над цяла Европа.

В момента реакторът е затворен под множество бетонни и метални панели, наречени саркофаг, построен през месеците след инцидента. Той е трябвало да бъде заменен през 2006 г., и въпреки че е бил закърпван, сега структурата е ръждясала и в опасност от колапс. Работата по премахването на комина също крие рискове – ако стане грешка и коминът падне, може да се вдигне нов облак радиоактивен прах.

Стойността на проекта се заплаща от страните от Г-8, а работата се върши от западни корпорации, подпомагани от украински компании.

Чернобил вече е годен за живеене

Украинският град Чернобил, където в едноименната атомна централа стана най-тежката катастрофа в историята на ядрената енергетика, веч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа