САЩ установиха още 4 бази в Гърция

8413
САЩ установиха още 4 бази в Гърция
Снимка: iStock

Броят на американските бази в Гърция, за които президентът Реджеп Ердоган казва, че са "установени не срещу Русия, а срещу Турция", се е увеличил до 9 с 4 нови бази. САЩ изпратиха 400 танка и бронирани средства в Дедеагач още през юли 2021 г., припомня турското издание Haber7.

Гърция одобри на 30 май в парламента Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната, което беше подписано със САЩ през октомври 2021 г. Сега страните решиха да задълбочат и разширят сътрудничеството си в областта на отбраната с ново споразумение. В него е уточнено, че казармата Георгула във Волос, стрелбището в Литохору, казармата Янули в Дедеагач и базата Суда са сред зоните, които могат да бъдат използвани от САЩ.

Сега към базата в Суда в Крит, открита на 28 май 1969 г., са добавени 4 нови бази. Досега САЩ използваха въздушни бази в базата за ранно предупреждение Искири, военноморската база Саламин, Кастели, Каламата и Андравида.

Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната със САЩ, в което страните взаимно се задължават да защитават сигурността, суверенитета, независимостта и териториалната цялост срещу действия, които застрашават мира, включително въоръжено нападение или заплаха от агресия, подписано от Съединените щати и Гърция е актуализирано през октомври 2021 г. за срок от 5 години.

САЩ искат свои бази на източния фланг на НАТО, но без постоянно разполагане на военни в тях

САЩ подкрепят създаване на американски бази на източния фланг на НАТО, но искат да избегнат постоянно разполагане на военни в тях и пре...

В споразумението се посочва, че ако страните се договорят взаимно и в рамките на съответните вътрешни процедури, е възможно САЩ да се възползват от съоръженията на гръцките въоръжени сили в други региони. Имената на казармата Георгула във Волос, стрелбището в Литохору, казармата Янули в Александруполи (Дедеагач) и базата в Суда, които бяха отворени за използване от САЩ, също се споменават в актуализацията от октомври 2021 г.

Базата, създадена от САЩ в гръцкия град Александруполис, се превърна в голям арсенал. Пентагонът изпрати най-малко 400 танка и бронирани средства през юли. Базата е само на 45 км от Турция.

Президентът Ердоган при завръщането си от Баку обърна внимание към американските бази в Гърция. Той каза: „В момента САЩ имат 9 бази в Гърция. И така, срещу кого се създават тези бази, защо са тези бази там? Казват, че е „Срещу Русия.” Това е лъжа. Те не са честни.”

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа