Ще бъде ли изключена Русия от системата SWIFT? Сигналите остават разнопосочни

5407
Ще бъде ли изключена Русия от системата SWIFT? Сигналите остават разнопосочни
Снимка: iStock

Продължава преговорният процес относно процедурата по изключване на Русия от системата SWIFT. Подготовката за извеждането ѝ от международната банкова система е започнало, съобщават украинските информационни агенции, цитирайки външният министър Дмитрий Кулеба. Сигналите от различните страни обаче са противоречиви.

Европейския съюз

По думите на Кулеба френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан е изразил подкрепата на Франция за изключването на Русия от системата.

До този момент по-голямата част от Евросъюза се въздържа да предприема тази мярка - за привеждането ѝ в действие се обявиха само Франция, Кипър, Италия и Унгария.

Именно италианският премиер Марио Драги също е подкрепил в телефонен разговор с Володимир Зеленски идеята за изключване на Русия от глобалната разплащателна система SWIFT, обяви самият Зеленски в Twitter.

"Това е началото на нова страница в историята на нашите държави", написа Зеленски.

Изключването на Русия от международната банкова система е въпрос на дни, потвърдиха от Европейската централна банка, цитирани от Ройтерс и посочиха, че това ще е "болезнено решение и за двете страни".

Украинският президент Володомир Зеленски призова Германия и Унгария също "да проявят смелост" и да подкрепят инициативата, предаде Франс прес.

По-рано изключването на Русия от SWIFT беше разглеждане като санкция, в случай на нападение над Украйна, но до решение не се стигна, заради опасения от "значителен икономически риск за Запада". Сред първите страни обявили се за тази мярка бе Великобритания.

Германия пък заяви в събота, че работи върху изключването на Русия от междубанковата система SWIFT по "целенасочен и функционален" начин, който би ограничил всякакви странични щети.

„В същото време работим спешно върху ограничаването на страничните щети от изключване от SWIFT, така че (мярката) да удари правилните хора“, заявиха външният министър Аналена Бербок и министърът на икономиката Робърт Хабек в съвместно изявление.

„Това, от което се нуждаем, е целенасочено и функционално ограничение на SWIFT“, добавиха те.

САЩ

Американският президент Джо Байдън също сериозно обмисля варианта за премахване на Русия от SWIFT, съобщи в събота следобед CNN. Американските служители и техните колеги от ЕС продължиха да претеглят заедно вариантите, включително и санкциите за премахване на отделни банки и образувания, вместо цялата руска икономика от мрежата, казват длъжностните лица. Ходът би се считал и като ядрената опция, когато става въпрос за отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Байдън е подчертал сложността на блокирането на Русия от SWIFT, отбелязвайки, че САЩ не могат да се движат едностранно. 

Какво е SWIFT?

SWIFT е основната защитена система за съобщения, която банките използват за извършване на бързи и сигурни трансгранични плащания. Чрез нея се позволява бързо и безпроблемно протичане на международната търговия, като така се превърна и в неин основен механизъм за финансиране. През 2020 г. около 38 милиона транзакции се изпращаха всеки ден през платформата Swift, което улеснява сделки на стойност трилиони долари.

Кой притежава SWIFT?

SWIFT, основана през 70-те години на миналия век, е кооперация от хиляди институции-членки, които използват услугата. Базирана в Белгия, тя остава неутрална в търговските спорове, като се управлява главно като услуга на своите членове.

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа