Ще забранят ли цели 10 000 от "вечните химикали" и колко опасни са те?

3710
Ще забранят ли цели 10 000 от "вечните химикали" и колко опасни са те?
Снимка: iStock/Guliver

Европейската агенция по химикалите (ECHA) публикува предложение на пет държави - Германия, Дания, Норвегия, Нидерландия и Швеция, в което те настояват да бъдат забранени около 10 000 от т.нар. вечни химикали.

“Вечните химикали” или перфлуороалкилирани химикали (PFAS) се използват в производството на множество предмети от бита - дрехи, шампоани, тигани с тефлоново покритие, текстил и опаковки за храни, но са изключително устойчиви и представляват риск за здравето.

Продават ли германски компании вещества за биологични оръжия на Русия?

Германски митничари нахлуха в мрежа от компании, заподозрени, че продават на Русия химически вещества и техните прекурсори, които биха ...

Колко опасни са тези химикали?

Германската министърка на околната среда Щефи Лемке обяви намерението си да сложи край на замърсяването на природата с тези химикали. Според оценките на властите през следващите 30 години в околната среда ще попаднат около 4,4 милиона тона PFAS, ако не се предприемат мерки, съобщава АРД.

Поради химичния си състав PFAS не се разграждат за много дълъг период от време. Макар че това често е полезно в практиката, то означава също, че тези химикали могат да причинят дълготрайни вреди на природата и на човешкия организъм. Има съмнения, че влияят на размножителните способности у човека и могат да предизвикват някои видове рак.

Проучване на Германската агенция за защита на околната среда от миналата година откри наднормени количества PFAS в кръвта на деца и юноши. В доклада на агенцията се посочва, че при една четвърт от подрастващите концентрацията на тези вещества в организма е била толкова висока, че "вече не може да се изключи с достатъчна сигурност въздействието им върху здравето".

Бизнесът критикува предложението

Лекар: Ако ядете ягоди с химикали, с тялото ви ще се случи това

Ранните ягоди изглеждат много апетитни и узрели, но в повечето случаи те съдържат високи дози химикали, които им помагат да узреят по-б...

Петте държави представиха съвместното си предложение пред ECHA в началото на януари. През март ECHA ще провери дали предложението е съвместимо с европейското законодателство. Ако това е така, то ще бъде анализирано от учени и резултатите ще бъдат предадени на Европейската комисия. В крайна сметка 27-те държави членки на ЕС ще трябва да решат дали да забранят химикалите. Процедурата ще продължи години и забрана може да бъде наложена най-рано през 2025 година.

Вносителите на предложението предвиждат на бизнеса ще бъде даден срок от 1,5 до 12 години, през който да се заместят въпросните химикали с алтернативи. Германската асоциация на химическата промишленост разкритикува това предложение. Според нея веществата и тяхната употреба трябва да се разглеждат и оценяват поотделно, отбелязва АРД.

"Затова според нас не е уместно да се въведе обща забрана на цялата група PFAS без диференцирана оценка, съобразена с конкретното вещество и приложение." В допълнение към въздействието върху хората и околната среда, при оценката трябва да се вземат предвид и положителните ефекти, и икономическите ползи, смятат от асоциацията.

ОЩЕ: Мащабна кампания в защита на розовото масло пред ЕК, искат да го приравнят с белината

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ракетна атака в Крим: Пожар в района на летище "Белбек" (ВИДЕО)

Арестуваха за корупция генерал от руското министерство на отбраната

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.05 - Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Заради руската заплаха: Полша инвестира 25 млн. долара в разузнаване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com