Шулц критикува Меркел за позицията ѝ към Гърция

12229
Шулц критикува Меркел за позицията ѝ към Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обвини в сряда в германската преса канцлерката Ангела Меркел, че прави "безотговорни спекулации" за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, в случай на изборна победа на радикалната левица в Атина в края на януари.

"Дебатите и безотговорна спекулация със сценария "Грекзит" (Grexit е съкращение от "Гърция" и "изход" и означаващо излизане на Гърция от зоната на общата европейска валута, бел. ред.) наистина няма да помогне", казва германският социалдемократ пред ежедневника "Велт" (Die Welt). "Трябва да е ясно за всички: не става въпрос за излизане от еврозоната. Непоискани съвети, които дават на хората в Гърция усещането, че не те решават с вота бъдещето си, а Брюксел или Берлин, може би дори тласкат избирателите в прегръдките на радикалните сили", отсъжда политикът.

Мартин Шулц убеден: Гърция ще остане в еврозоната

Гърция ще остане в еврозоната. Това заяви днес председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от гръцки  електронни и...

Предположенията за възможен изход на Гърция от еврозоната се обсъждат, след като германският седмичник "Шпигел" (Der Spiegel) обяви през уикенда, че Ангела Меркел била готова да остави Гърция да напусне еврозоната, ако изборите на 25 януари бъдат спечелени от радикалната левица СИРИЗА и партията постави под въпрос политиката на строги икономии.

 

Берлин не отрече информациите, като твърди в същото време, че това не се обсъжда от правителството.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас иска да сложи край на политиката на строги икономии, наложени от международните кредитори на страната и иска да преструктурира гръцкия дълг.

Миков се нахвърли на Шулц: Защо хвалите правителството?

Михаил Миков предприе изненадващ политически ход. Лидерът на БСП отправи остра критика срещу председателя на Европейския парламент Март...

Отиващият си министър-председател на Гърция – консерваторът Андонис Самарас – размахва плашилото на излизане от зоната на общата европейска валута в опит да получи предимство на предсрочните избори.

Обвинена, че оказва натиск върху гръцките избиратели, Европейската комисия вече е по-предпазлива: комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви, че ЕК не заема страна в гръцката предизборна кампания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа