Шулц може да остане извън евроинституциите

22015
Шулц може да остане извън евроинституциите
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският председател на Европарламента Мартин Шурц е изправен пред опасността да остане извън евроинституциите, след като срещу него се обявяват и съпартийците му, предаде "ИЮ Обзървър", предаде БГНЕС.

Шансовете му за председателския пост на Еврокомисията (ЕК) значително намаляха, след като на евровота Партията на европейските социалисти (ПЕС) получи по-малко от очакваните 191 места. Тя всъщност се оказа втора след консервативната Европейска народна партия (ЕНП) с нейните 221 места. Десницата посочи кандидатурата Жан-Клод Юнкер от Люксембург за лидер на ЕК, срещу когото обаче има силна съпротива от страна на влиятелни държави в ЕС. Дори и кандидатурата на Юнкер да отпадне, това не означава, че автоматично в оборот ще се завърти кандидатурата на Шулц за този пост. "ЕНП едва ли ще позволи това да се случи", коментира "ИЮ Обзървър". "Ако Юнкер отпадне, ЕНП ще предложи нов кандидат като най-голямата група в парламента", заяви полската евродепутатка и бивша комисарка Данута Хюбнер, която е част от ръководството на ЕНП.

Освен това срещу кандидатурата на социалдемократа Шулц се обяви сънародничката му Ангела Меркел - канцлерката на Германия е от противниковия политически лагер.

Доскоро шансовете на Мартин Шулц в Европарламента изглеждаха малко по-добри. Но на среща на парламентарна група на ПЕС му е било казано, че трябва да напусне председателския пост на Европарламента в началото на юли. Част от депутати, сред които с най-силни позиции са представителите на Франция, Испания и Великобритания, вече не го смятат като подходящ кандидат за този пост. Шулц "загуби част от влиянието си в групата", заяви парламентарен източник пред сайта.

Като утешителна награда екипът на Шулц иска да получи комисарски постове в сферата на икономиката или по външната политика, както и зам-председателски пост на Еврокомисията.

Изданието твърди, че като следващ лидер на парламентарната група на социалистите се очертава италианецът Джани Питела. Причината е силното представяне в евровота на дясноцентристката Демократична партия на премиера Матео Ренци – с нейните 31 депутати тя се оказва най-голямата национално представена лява политическа сила, надминавайки дори германските социалдемократи и британските лейбъристи.

Източници от евродепутатите социалисти предполагат, че групата няма да избере новия си лидер до средата на юли, когато в Страсбург ще се проведе втората сесия на Европарламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com