Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швеция предоставя десетки милиони евро за енергийна помощ за Украйна

28 май 2024, 12:50 часа • 1553 прочитания

Швеция обяви нов план за енергийна помощ за Украйна, представен днес на пресконференция от министъра на външната търговия и международната помощ Йохан Форсел.

Средствата на обща стойност 650 млн. крони (56 млн. евро) ще бъдат инвестирани в електрически генератори, трансформатори, фотоволтаични клетки, резервни части.

"Русия все по-често насочва атаките си срещу украинската енергийна система с цел да извади от строя важна инфраструктура", напомни той и добави: "Достъпът до енергия е от съществено значение, за да може украинското общество, икономика и бизнес да продължат да функционират", цитира го АФП.

Още: Швеция планира 7 млрд. долара военна помощ за Украйна през 2024-2026 г.

Русия ежедневно атакува с дронове и ракети селища в Украйна, които са далеч от фронтовата линия,  като се насочва по-специално към енергийната инфраструктура, предизвиквайки с това прекъсвания на електрозахранването.

На 24 май шведското правителство обяви многогодишен план за гражданска и военна помощ на стойност 75 млрд. крони между 2024 и 2026 г., за да подкрепи Киев "толкова дълго, колкото е необходимо".

Още: Швеция е готова да разположи ядрени оръжия в случай на война

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес