Швейцария затяга правилата за хазарта

7305
Швейцария затяга правилата за хазарта
Снимка: iStock/Guliver

Швейцарските гласоподаватели одобриха блокирането на базираните в чужбина сайтове за залагания в референдум във връзка с нов закон за хазарта, предназначен да предотврати пристрастяването, съобщи БГНЕС.

Над 72,9% от гласоподавателите излязоха в подкрепа на новия закон за хазарта, показват окончателните резултати, като също така показват, че само около една трета от избирателите са гласували.

Гласуването олицетворява смазващо поражение на противниците на закона, които събраха 50 000 подписа, необходими за промяна на закона чрез референдум, предупреждавайки, че ограниченията в интернет на закона представляват сериозна заплаха за свободите онлайн.

Швейцарското правителство казва, че Законът за хазарта, който вече е приет от двете камари на парламента, актуализира законодателството за цифровата ера, като в същото време повишава защитата срещу пристрастяването.

Законът, който се очаква да влезе в сила през следващата година, ще бъде сред най-строгите в Европа, позволявайки само на казина и игрални компании, сертифицирани в Швейцария, да оперират в страната, включително и в интернет.

Това ще даде възможност на швейцарските компании за първи път да предлагат онлайн хазарт, но ще блокират основно чуждестранни компании от пазара.

Този аспект на закона в частност стимулира коалиция, съставена главно от младежките крила на различни политически партии, за да инициира референдума.

Противниците критикуват Берн в използването на "методи, достойни за авторитарна държава", с мярка, която твърдят, че е "цензура на интернет".

"Това поставя много опасен прецедент", каза Лузиян Францини, съпредседател на младежкото крило на Зелените и ръководител на кампанията срещу новия закон, пред АФП преди гласуването.

Швейцарският министър на правосъдието Симонета Сомаруга обаче настоява, че това, че само "швейцарските компании" могат да продават хазартни услуги, е "абсолютно необходимо", за да се гарантира, че всеки се придържа към строги правила, като блокиране на известни зависими.

Според Addiction Switzerland около 75 000 души в малката алпийска нация с население от 8,3 милиона души страдат от пристрастяване към хазарта, което струва на обществото повече от половин милиард швейцарски франка (половин милиард долара) годишно.

Берн също иска всички приходи на дружествата да бъдат облагани с данъци в Швейцария, като приходите спомагат за финансирането на мерките срещу наркоманиите, както и на програмите за социална сигурност и спорт и култура.

И Кралев се притесни от промените в Закона за хазарта

Опасение относно идващите от Спортния тотализатор приходи в бюджета на Министерството на младежда и спорта (ММС) изрази спортният минис...

Според правителството швейцарските комарджии харчат около 250 милиона швейцарски франка годишно в нерегулирани залагания в чужбина, които не плащат нищо в публичните каси.

Сомаруга каза, че е нужен новият закон за хазарта "за да спре това кръвотечение".

Според агенция GREA, която се занимава с пристрастяване, швейцарските компании за хазартни игри и залагания са вкарали близо 1,7 милиарда швейцарски франка през 2016 г., от които повече от половината отиват за "обществено добро".

Но опонентите твърдят, че Швейцария може да спечели повече пари, като отпуска концесии на чуждестранни компании, които се съгласяват да бъдат регулирани и облагани с данъци, и обвинението е, че законът е предимно голям късмет за швейцарските казина.

* Новината е обновена в 18:20ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа