След Авдеевка: Срива ли се фронтът и накъде тръгва руската армия? (ВИДЕО)

17065
След Авдеевка: Срива ли се фронтът и накъде тръгва руската армия? (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

След като беше дадена заповед украинската армия да бъде изтеглена от Авдеевка, вече е актуален въпросът къде ще се съсредоточи руската армия като следваща задача – друго направление или развитие на постигнатото в Авдеевка с ново настъпление на запад от малкото северозападно предградие на град Донецк.

Сутрешната сводка на украинския генщаб дава известна представа накъде засега гледа руското военно командване. За последното денонощие общо по целия фронт в Украйна е имало 80 бойни сблъсъка, като най-много отбити руски пехотни атаки има сумарно по източния бряг на река Днепър и в западната част на Запорожието – общо 26. 16 от тях са при Кринки, на 30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър, а още 10 при Работино. Работино е основната точка, до която украинците стигнаха при лятната си контраофанзива – селището се намира на 10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол.

(КАРТА) Още в събота, 17 февруари, си пролича, че руските сили тръгват в атака срещу Работино. Първата голяма атака с бронирана техника на руснаците беше парирана, но масираните руски бомбардировки в района демонстрират, че руската армия опитва да подготви почвата за настъпление: Цената на Авдеевка: Данни за руските и украинските загуби (ВИДЕО)

В сутрешния обзор на руския пропагандист и военен блогър Семьон Пегов пише за "тактически успехи" на руснаците при Новопокроповка и Върбово. Новопокроповка е на 2 километра южно от Работино, а Върбово е на югоизток (18 километра югоизточно от Орехов). Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, е по-смел в обзора си – руснаците вече били навлязли в южните и западните покрайнини на Работино. Колко е важен сега този участък на фронта за руснаците личи от отделен обзор на "Рибар" за направлението – там вече пише, че сведенията за боеве в западните покрайнини са непотвърдени, но най-вероятно били истина (защо да са истина, не е ясно). "Рибар" добавя и друго – дори Работино да бъде превзето, то е толкова разрушено, че няма да е някакъв особен актив и руснаците ще трябва да преминат отвъд него, защото ще е много трудно да се укрепят в руините. Украински данни сочат, че има боеве от юг на Работино, както и атака откъм Копани – село, което се намира на около 6 километра северозападно от Работино. Резултатът от атаката е видим на долното видео, а от видеата се вижда, че руснаците ползват танкове Т-55 тоест истински антики:

Още: Руската армия готви нова офанзива в Запорожието

Извън това, в направление "Маринка" т.е. Григоровка, Новомихайловка и Победа или югозападните предградия на град Донецк, е имало 18 отбити руски пехотни атаки, сочат официалните украински данни. За това направление няма никакви руски хвалби за напредък. При Бахмут също е горещо, като има съобщения за руски натиск при Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут) – Семьон Пегов твърди, че руснаците стигнали покрайнините на селото.

Авдеевка: Послеписът

(КАРТА) Вече е ясно, че боевете при Авдеевка се пренасят засега основно в Ласточкино тоест буквално в покрайнините на Авдеевка на запад. Има и отзиви от тези боеве в руските телеграм канали – естонският блогър WarTranslated препубликува един от отзивите, в който пише, че руснаците срещат жестока съпротива и са под силен обстрел в опитите си бързо да превземат и Ласточкино. Показателно е, че според украинския генщаб за последните 24 часа има само 5 отбити руски пехотни атаки и то не единствено при Ласточкино, но и още при Новобахмутовка (10-тина километра северозападно от Авдеевка) и Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка), тоест линия на север и юг (Новобахмутовка – Ласточкино – Първомайско).

Според украински офицер от резерва, който е известен в Twitter с прякора Tatarigami, в Донецка област руснаците превъзхождат украинците като брой на войниците и военните части в съотношение 2:1. Данните са на едно от звената на публичната разузнавателна платформа OSINT – полския мозъчен тръст Rochan, ръководен от анализатора Конрад Музика.

В своя дневен анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) дава следната оценка – че най-вероятно украинската армия ще установи нова защитна линия недалеч от Авдеевка. В анализа има препратки към известни руски военни телеграм канали, според които това няма да стане и руснаците бързо ще напреднат на запад – как Ласточкино ще падне бързо, отбранителната линия всъщност ще е Орловка – Бердичи тоест малко по-западно и ако тя падне, "Сирски ще е неудачник" (коментар на канала "Военкор Котенок"). Поне дотук няма никакви данни за светкавичен руски напредък на запад, а кореспондентът на "Комсомолская правда" Александър Коц предупреждава, че всъщност украинците ще се укрепят от Очеретино до Уманско, а ще печелят време за изграждане на по-силни фортификационни съоръжения, като се бият в Ласточкино и Орловка. "Едва ли трябва да се очаква мащабно срутване на фронта. В крайна сметка трябва конкретно да се закрепим, да се прегрупираме и да вземем малка почивка", казва той.

От ISW считат, че превземането на Авдеевка ще е пикът на руската активност в тази част на фронта засега, предвид огромните загуби. Тръстът включва в обзора си и публикация на популярния руски военен телеграм канал "Нам пишут из Яниньi" (списван от един от известните проруски сепаратисти Андрей Морозов с позивна Мурц) за 16 000 убити руски войници в Авдеевка. Само ден по-късно се появи новина, че Морозов се е самоубил, след като е бил принуден да изтрие публикацията за убитите руснаци: Самоуби се руски Z-блогър, писал за големите загуби на руската армия край Авдеевка. Военният кореспондент на "Киев Индипендънт" Иля Пономаренко коментира в Twitter, че дори при такава оценка, при това руска и тоест вероятно силно занижена, за 4 месеца Русия далеч е надхвърлила официално признатите жертви на СССР във войната в Афганистан – събитие, което е от историческо значение и за разпада на СССР. Всъщност, дори по тази руска оценка руските загуби представляват половината от населението на Авдеевка преди войната: Руски военен канал побесня за Авдеевка: Никога не е било толкова кръв за метър напредък (ВИДЕО)

По руски оценки напредъкът с превземането на Авдеевка е малко под 9 километра. Авдеевка обаче се намира на 60 километра от границата на Донецка област на запад.

От ISW отбелязват и друго за голямата картина – Русия ще опита да постигне колкото се може повече тактически успехи преди настъпващата пролет, която ще направи терена в Украйна истинско блато и ефективно ще попречи на голямо придвижване напред с бронирана техника. Отделно руското командване едва ли се заблужава, че нова порция западна военна помощ няма да дойде (от Европа идва със сигурност) и очаква тя да повлияе в средносрочен аспект тоест към есента на 2024 година, добавят американските анализатори.

На този фон, украинският министър на дигитализацията Михайло Федоров обяви, че Украйна вече е направила успешни тестове на два нови дрона, които са разработени на база руския "Ланцет". А френският министър на отбраната Себастиан Лекорну каза при визитата на украинския президент Володимир Зеленски във Франция през почивните дни, че Украйна първа ще получи нов вид камикадзе-дронове.

Още: САЩ провалиха дързък план на Залужни, с който Русия да е на колене: Нова книга

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа