Цената на Авдеевка: Данни за руските и украинските загуби (ВИДЕО)

16016
Цената на Авдеевка: Данни за руските и украинските загуби (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

224 загубени танка, от които 128 унищожени, 88 изоставени и 8 сериозно повредени. 359 загубени бронирани машини, от които 252 унищожени, 98 изоставени и 9 сериозно повредени. Това е само част от цената на руските загуби във военна техника, платена за превземането на Авдеевка: Сирски обяви, че изтегля украинската армия от Авдеевка. Шестима украинци удържат 100 руснаци (ВИДЕО)

Данните са на публичната разузнавателна платформа Oryx, която води статистика за руските и украинските загуби в подпалената война от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Oryx вписва съответната загуба само след като има визуално геолокализирано доказателство за нея – видео или снимка.

От украинска страна, основните загуби във военна техника в Авдеевка са следните – 21 танка, от които 13 унищожени, 6 изоставени и 2 сериозно повредени. Освен това – 20 бронирани машини, от които 14 унищожени, 3 изоставени, 2 сериозно повредени и 1 пленена. Данните са към 16 февруари, 2024 година. Пълната картина с руските загуби на военна техника за цялата война дотук – ТУК! Пълната картина на украинските загуби на военна техника за цялата война дотук – ТУК!

Междувременно, телеграм каналът "Осведомитель" даде подробности какви сили са хвърлили руснаците за превземането на Авдеевка. Градчето с 31 000 жители преди старта на войната на 24 февруари, 2022 година, падна след 4 месеца на големи боеве. В поздравителна телеграма на Путин до генерал Андрей Мордвичев, който командва руското направление "Център" във войната в Украйна, се изброяват участвалите военни формирования – 30-та мотострелкова бригада, 35-та мотострелкова бригада, 55-та мотострелкова бригада, 74-та мотострелкова бригада, 1-ва мотострелкова бригада, 9-та мотострелкова бригада, 114-та мотострелкова бригада, 1454-ти мотострелкови полк, 10-ти танков полк, 6-ти танков полк, 80-ти танков полк и 239-ти танков полк, всички от 90-та танкова дивизия. Руснаците не говорят за своите загуби официално – неофициално обаче картината е ужасна, като пресслужбата на Таврийското направление на украинската армия посочи, че руските жертви възлизат на 20 018 души (в класификацията на НАТО под жертви се разбира убити, тежко ранени /в невъзможност да продължат да се бият/ и изчезнали по време на бойна мисия), 199 танка и 481 бронирани машини, като числата са за периода 1 януари – 15 февруари, 2024 година. А за четири месеца, откакто руската армия тръгна в масирана атака срещу Авдеевка, загубите ѝ са 47 186 убити и ранени, 364 унищожени и загубени танка, 748 унищожени и загубени бронирани машини, както и 248 артилерийски системи по оценка на щаба на Таврийското направление на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ): Руски военен канал побесня за Авдеевка: Никога не е било толкова кръв за метър напредък (ВИДЕО)

Същевременно, руският военен министър Сергей Шойгу докладва на Путин, че Авдеевка е превзета. В доклада той обяви, че били избити 1500 украински войници за последните 24 часа, а командващият Таврийското направление на украинската армия генерал Олександър Тарнавски изрично призна, че има пленени украински войници при изтеглянето от Авдеевка, без да уточнява брой. В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) има препратки към видеа с по няколко украински военнопленници, но и коментар, че множество руски военни телеграм канали въртят едни и същи видеа с цел да се внуши колко много украинци са хванати от руските сили. Показателно е видео от т.нар. ДНР с обстрел с дронове и убивани украински войници, като кадрите хващат само три-четири такива случая (ВИДЕО, 18+; ВИДЕО, 18+): Пътят е осеян с наши трупове: Разказ на украински боец за Авдеевка

Зеленски: Байдън призна, че Авдеевка е загубена заради отслабената помощ от САЩ

В изявлението от Германия, където е гост на Мюнхенската конференция по сигурност, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е говорил с американския президент Джо Байдън. Байдън призна, че украинската армия отстъпи от Авдеевка заради липсата на достатъчно помощ от страна на САЩ, подчерта Зеленски. "Искахме да запазим живота на нашите момчета и съм доволен, че военното командване взе такова правилно и балансирано решение", заяви украинският президент. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров коментира отделно, че основният военен урок от Авдеевка е, че без достатъчно ПВО мощ руснаците успяват да обсипят с авиационни бомби (обсегът им е около 70 километра) украинските позиции и това предопределя бъдещо отстъпление. Липсата на боеприпаси за ПВО и ракетни системи заради малката западна помощ в момента ще позволи на руските сили да постигат оперативни тактически успехи на фронта с помощта на достатъчно въздушна подкрепа, след като руските самолети не са достатъчно застрашени, подчертават от ISW:

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, вече е видимо къде се намират главните позиции на украинската армия що се отнася до Авдеевка – в Ласточкино. Оттам тръгваше основният логистичен път за отбраната на градчето (КАРТА). За последното денонощие при Ласточкино са отбити 14 руски пехотни атаки.

След Авдеевка – какво следва?

По данни на украинския генщаб – засилена руска активност има в направлението "Маринка" (Григоровка, Победа и Новомихайловка, което е югозападно предградие на град Донецк, Авдеевка е северозападно). Там са отбити 23 руски пехотни атаки за последното денонощие и ситуацията не се е променила особено. 14 са отбитите руски пехотни атаки при Бахмут, 12 са в направлението към Лиман, а в Купянското направление руснаците не са атакували с пехота през последното денонощие.

Русия вече извърши по-голяма атака срещу Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол) – основното населено място, което украинците превзеха при контраофанзивата си през лятото на 2023 година. Резултатът от атаката е бягство назад от страна на руските войници, а украинският генщаб уточнява, че за последните 24 часа е имало 13 отбити руски пехотни атаки в района. Руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов обаче окуражава с "има прогрес", а популярният руски военен телеграм канал "Рибар" твърди на база 6-секундно видео (18+) с 1 убит украински войник, че в определени участъци имало по 2 километра руски напредък и че настъплението е в западните покрайнини на Работино. Но нови видеокадри показват унищожени 18 бронирани руски машини, от които 3 танка - след обстрели с противотанкови ракети и касетъчни боеприпаси. От украинска страна вече има официален коментар, че руското военно командване струпва сили в направлението към Орехов: Руската армия готви нова офанзива в Запорожието

Що се отнася до Лиман, украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец пише, че там се съсредоточават допълнителни руски сили и въпреки това пробив при Ямполовка (линията Терно – Ямполовка е на около 15-тина километра западно от Кремена) няма. "Противникът действа в първия ешелон със сили от не по-малко от 3 усилени мотострелкови батальона", казва Машовец. Той добавя и, че в направлението към Купянск, при Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск) руснаците също не могат да напреднат решително. Линията Кисловка – Котляровка, която е северно от Табаевка и е цел на руснаците, за да ударят към Ивановка и да разширят фронта южно от Купянск, е атакувана и резултатът е "не съвсем успешен" (за руснаците), коментира Машовец, който уточнява, че Втора мотострелкова дивизия на руската армия е толкова затруднена, че успява единствено да се задържи на позициите си при Табаевка, без никакъв напредък.

За Бахмут Машовец изрично посочва, че има много руски усилия за напредък, но единствено са успели да минат жп линията източно от Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут). Основната цел на действията на противника в Бахмутско направление вероятно остава достъпът до канала Северски Донец - Донбас на максимално възможната площ по фронта, пише украинският о.з. полковник, който е работил в украинския генщаб. Семьон Пегов също казва, че няма значителна промяна при Бахмут.

Тази нощ украинските ВВС са свалили 12 ирански дрона-камикадзе "Шахед" от 14 изстреляни и една руска управляема авиационна ракета Х-59. Дроновете са сваляни в Черниговска, Сумска, Полтавска, Кировоградска и Днепропетровска област. Х-59 е свалена в Запорожка област. Руснаците обаче са изстреляли и 6 зенитни управляеми ракети С-300 по цели в Донецка област, както и 3 крилати ракети Х-22 от Воронежка област, става ясно от официалната информация на украинските ВВС. Снощи се появиха кадри на поражения в Славянск и Краматорск – в Славянск е ударено училище:

В Краматорск е сринат жилищен дом и под отломките му е останало семейство от четирима души. Разрушени са две жилищни сгради, с повреди са още 23. Това са последните два големи града, които украинците все още имат в Донецка област:

ВИДЕО: Върти се, гори, пада и се разбива - руски военен самолет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com