X
 
 

След фалита на "Томас Кук": България обмисля колективен иск, а в Испания 500 хотели затвориха

2225 0
След фалита на "Томас Кук": България обмисля колективен иск, а в Испания 500 хотели затвориха
Снимка: БГНЕС
Близо 3000 туристи, дошли през фалиралия вече туроператор "Томас Кук" са все още у нас. Заявиха от министерството на туризма. Предтои чужденците да бъдат превозени до родината си следващите дни.

В момента се българските хотелиери се събират за участие в колективен иск срещу туроператора, вървят и консултации с министър Николина Ангелкова. Тя обяви, че съвсем скоро ще има среща със синдиците на фалиралата фирма. У нас все още няма хотели или туроператори пред фалит.

"Томас Кук" фалира в още 4 страни, остави 6000 туристи у нас

Още 4 компании на туроператора "Томас Кук" в Европа спряха да работят днес. Това са фирмите на туроператора в Полша, Холандия, Германия...

В Испания обаче ситуацията е доста по -тежка. Стотици хотели са изправени пред опасността да затворят заради краха на британския туристически гигант „Томас Кук“. Предупреждението дойде от ръководителя на Испанската хотелиерска федерация.

"500 хотела незабавно ще се затворят поради срива на „Томас Кук“ и ситуацията може да се влоши, ако правителството не предприеме незабавни действия", заяви за бизнес изданието „Синко Диас“ Хуан Молас, ръководител на Испанската конфедерация за хотелиерство и туристическо настаняване.

А сумата в неплатени сметки, останали след краха на туроператора, ще бъде много по-висока от първоначалната оценка 200 милиона евро (220 милиона долара), заяви Молас, чиято организация представлява 15 000 бизнес организации.

"Ще бъде много повече. Сумата само за осем вериги е близо 100 милиона."

От тези хотели, които са изправени пред незабавно затваряне, 100 бяха изключително зависими от „Томас Кук“, каза той, докато останалите разчитаха на фирмата за между 30 и 70 процента от техните клиенти.

95% от британските клиенти на "Томас Кук" вече са били върнати у дома

Британските власти са върнали у дома повече от 95% от клиентите на фалиралата британска туристическа компания „Томас Кук“. ...

Хотел във Фуертевентура, вторият по големина от Канарските острови, наскоро се е сдобил с надстройка за 20 милиона евро и сега е изправен пред затваряне на 700 стаи, „които ще бъдат празни от 7 октомври“ и 200 служители, които ще бъде принуден да уволни.

Най-тежко засегнати са тези на Канарските и Балеарските острови, където са засегнати 40% от хотелите.

Промишлеността състави авариен план, който ще бъде представен на министъра на туризма Рейес Марото на следващото заседание на борда на туризма на Испания на 7 октомври. Той ще засегне и спешния въпрос за въздушните връзки с Канарските острови.

Експертите в индустрията се опасяват, че въздействието там може да бъде дори по-опустошително от другаде, тъй като курортът е много популярен като зимна дестинация сред туристи от северна Европа.

„Започва натовареният сезон и „Томас Кук“ държеше 30 % от въздушния капацитет“, каза Молас, посочвайки, че изчезването на туристическия пакет може да засегне около 1,3 милиона самолетни билета като Тенерифе и Лансароте са особено силно засегнати.

Ангелкова: След фалита на "Томас Кук" загубите за хотелиерите у нас са за милиони

След фалита на "Томас Кук" загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове. В момента е много важно да следим какво...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители