Следващата непосредствена руска цел в Украйна: Нови сигнали (ВИДЕО)

6705

Руското военно командване изглежда все повече гледа към определени бъдещи непосредствени цели в Донецка област и бърза да ги постигне преди новата американска военна помощ да почне да оказва по-сериозно влияние на бойното поле. Това впечатление се засилва от анализи от различни източници, следящи изкъсо войната в Украйна.

В последно време боевете почти навсякъде стават много жестоки, като темпото е много сериозно. Интензивността на бойните действия на фронта в Украйна остава много висока. Съгласно данните на украинския генщаб за изминалото денонощие по целия фронт е имало 121 бойни сблъсъка. Това е само с 1 по-малко на дневна база. Най-горещо и то доста повече от другите направления остава това на запад от Авдеевка (Покровското направление) – 39 отбити руски пехотни атаки за последното денонощие там. В най-северната част на линията на боеве там битки вече се водят при Архангелск. На второ място е Новопавловското направление (на запад от Маринка - Красногоровка, Григоровка и Новомихайловка; на югозапад от Угледар и южно от Велика Новоселка – Урожайно) – 22 отбити руски пехотни атаки. Следва Бахмутското направление, с главна цел за руснаците Часов Яр – 20 отбити руски пехотни атаки. В Купянското и Лиманското направление има по 14 отбити руски пехотни атаки, като впечатление прави как руската армия вече действа на широк фронт що се отнася до Купянск (боеве при Петропавловка, Ивановка, Кисловка, Котляровка, Берестово): Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Донецка област - опасностите за Украйна

(КАРТА) Популярният украински телеграм канал Deep State посочва, че руснаците напредват и установяват позиции в Архангелск. Новокалиново и Керамик паднаха, алармира и Юлиян Рьопке, политическият анализатор на германския таблоид "Билд", според който в тази част на фронта руската армия напредвала с по 2 километра седмично (КАРТА). Цената обаче е жестока - ВИДЕО, 18+ (има предупреждение за кадри с жестоко насилие и може да се видят само от регистрирани потребители в Twitter/X и то само ако са логнати).

Що се отнася до Часов Яр, монтиторинговата група Frontelligence Insight публикува нов анализ в Twitter, който се побира в колона от общо 14 поста, като включва разсъждения и за Очеретино т.е. най-северната част на фронта в Покровското направление, която може да се превърне в отправна точка от юг към Часов Яр и Константиновка. Изрично мониторинговата група пише, че руснаците опитват да пробият пре отсечката на канала "Северски Донец – Донбас", която е сухопътна за около 1 километър (каналът минава под земята там), но още няма руско предмостие, за каквото алармира с истеричен тон Юлиян Рьопке. Ситуацията обаче е опасна, защото ако руснаците се закрепят, ще могат да избират накъде да нападат от южния фронт, като тогава само малкото село Ступочки ще остане основно препятствие по пътя към Константиновка, минаващ от юг на Часов Яр. Руският военен блогър Семьон Пегов настоява, че руската армия вече "разширила" зоната на контрол от юг и скоро източните покрайнини на Часов Яр ще бъдат стиснати "в клещи" заради руски напредък и откъм Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) – затова украинците пращали още подкрепления в тази зона. В самите източни предградия ("Канал" и "Нови канал") обаче нямало руски напредък, според Пегов: Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Специално за Покровското направление, Frontelligence Insight смята, че руснаците искат да отрежат пътя между Покровск и Константиновка, като за целта първо отиват към Новоолександровка – за руския напредък натам говорят и Deep State, и Семьон Пегов. В анализа на Frontelligence Insight се почертава, че Украйна може да стабилизира ситуацията, особено с идващата порция американска военна помощ, но това няма да стане без известни териториални загуби.

(КАРТА) Категорично руснаците имат и нови позиции в южните покрайнини на Урожайно, на 9 километра южно от Велика Новоселка – има геолокализирани данни, твърди Deep State. Селото беше превзето от украинците по време на контраофанзивата им през лятото на 2023 година. Това направление е важно като крайна цел Угледар, припомнете си: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Сериозно внимание на Работино обръща в своя обзор руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов. Селото се намира на 10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол на неуспешната украинска контраофанзива от лятото на 2023 година. РИА Новости излезе с информация как то било превзето от руснаците, но никой по-известен руски военен блогър не твърди такова нещо все още. Пегов обобщава – селото е цялото в руини, сива зона на боеве е, няма къде да се установят позиции, защото обстрелът и от двете страни е жесток. Руските части не могат да напреднат, украинските са се изтеглили малко повече на север, обобщава Пегов. А в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) посочва, че според руски източници при Работино се изпращат подкрепления от 7-ма и 76-та дивизии на руските ВВС. Институтът спекулира, че би могло да има прехвърляне на десантчици от двете дивизии и в други направления с цел реализиране на оперативно значими пробиви преди новата американска военна помощ да подсили украинската армия.

Интересна информация обяви и Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР). Според нея, наемници от Непал масово дезертирали от руската армия. Причината - използвани са като пушечно месо. ГУР публикива данни за конкретни наемници и уточнение, че те са заплашени от съд в родината си заради действията си, като украинското разузнаване добавя, че "не е много лесно да се върнеш от Луганска област в Непал": Русия си е внесла масово пушечно месо от Непал, в Авдеевка се лее кръв (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски за посещението на Блинкен: С каква цел дойде ли? Ето какво ще получим

Щетите в най-голямото руско пристанище от украински дронове са големи: Руски източник (ВИДЕО)

Обмислят преместването на Фицо в болница в Братислава

Закон за уволнение в Украйна, ако не информираш, че имаш роднини в Русия: Зеленски наложи вето

Изстрели край израелското посолство в Стокхолм

Френската полиция уби мъж, опитващ се да подпали синагога

Премятат се през козирката: Руснаците натискат и не пробиват в Харковска област (ВИДЕО)

Литва привика руския посланик заради обявените за издирване литовски политици

Три унищожени руски самолета и един повреден: Сателитни снимки от летище "Белбек" показват нови щети

Журналист: Фицо е категоричен противник на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа