Русия си е внесла масово пушечно месо от Непал, в Авдеевка се лее кръв (ВИДЕО)

12258
Русия си е внесла масово пушечно месо от Непал, в Авдеевка се лее кръв (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Огромните загуби на руската армия в Украйна в жива сила и страхът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да реагира с всеобща мобилизация карат руските власти и най-вече военното ръководство да търсят други решения. Едно от тези решения са наемниците – така, както и мигрантите: Чужденци да умират вместо руснаци в Украйна: Нова руска идея за армията

Откъде режимът на Путин намира наемници и дали са достатъчно? Поне засега изглежда да – а нов материал на CNN показа, че броят на чужденците в руската армия, биещи се в Украйна, всъщност вероятно е много по-голям от считаното досега. Материалът е посветен на Непал – с твърдение, че 14 000 – 15 000 непалци са отишли да се бият за Путин в Украйна. Това твърди бившият външен министър на страната и основна опозиционна сила в момента – Бимала Паудял. Той обосновава твърдението си на свидетелски показания на непалци, които са успели да се върнат от фронта в Украйна.

Официално непалското правителство твърди, че около 200 непалци се бият за Русия в Украйна. Също официално, в украински плен има 4 непалци. Но изглежда, че ситуацията е далеч по-сериозна – руската платформа "Медиазона" потвърждава, че действително има рязко увеличение на издадените руски туристически визи за непалци, но не в размер на 15 000 души. През 2022 година в Русия са влезли само 72-ма непалци като туристи, но през 2023 година вече са 1039. По-голямата част от туристите от Непал са пристигнали през четвъртото тримесечие на 2023 г., поставяйки рекорд от над 700 души за три месеца. А в началото на 2024 година непалските власти спряха издаването на разрешителни за работа в Русия: Непал към Путин: Върни вербуваните за войната непалци и плати компенсации за загиналите

Непалците отиват в Русия за пари – това е картината, представена от CNN. Обещанието – 2000 долара месечно, но има непалци, които казват, че с бонуси са си докарвали до 4000 долара. Цената за тях обаче е ужасна – кратко обучение (2 седмици според един от главните герои в статията) и веднага на фронта в Украйна, с лично оръжие и една аптечка за първа помощ, в която няма много неща.

Край на войната в Украйна: Как обаче?

На този фон напиращият за втори мандат като президент на САЩ Доналд Тръмп похвали украинския президент Володимир Зеленски. По думите на Тръмп, Зеленски бил честен, когато избухна скандалът с "украинската афера" и казал публично, че Тръмп не го заплашвал да започне разследване срещу Джо Байдън и сина му Хънтър в замяна на американска (военна) помощ: Украинската афера, заплашваща Тръмп, вече се превърна и в китайска. Но Тръмп подчерта изрично, че войната не върви добре за Украйна и че трябва да спре.

Секретарят на Съвета за сигурност в Украйна Олексий Данилов даде допълнително храна на твърдения като това на Тръмп и правотата им. Данилов говори пред португалската агенция Lusa и призна, че в момента бойният дух в Украйна не е на най-високото ниво. Причината е очевидна – липсата на помощ от САЩ. Данилов каза и друго – доставките на оръжие и боеприпаси от Иран и Северна Корея оказват сериозно влияние в полза на Русия на фронта в Украйна.

Оценки: Украйна е загубена без помощ от САЩ. Проблеми в Русия с военното производство (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Според сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на боевете в Украйна не се променя на дневна база. Отчетени са 100 бойни сблъсъка по цялата линия на фронта. Най-горещо е при Авдеевка и в направлението "Маринка" - 41 отбити руски пехотни атаки при Авдеевка, 32 в направлението "Маринка" (Григоровка, Новомихайловка, Понеда и Красногоровка). Третото голямо направление с много сериозен натиск е Бахмут – 19 отбити руски пехотни атаки там за последното денонощие.

(КАРТА) Макар украинският генщаб изрично да посочва, че по южния фланг на Авдеевка има отбити руски атаки при Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка), политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке изчислява, че руснаците контролират около 40% от това населено място. Руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов пише същото в сутрешния си обзор (плюс за руски успехи при Невелско, малко по-на юг от Първомайско – ГЕОЛОКАЛИЗИРАНО ВИДЕО как горят руски танкове там), а Рьопке нерядко приема за достоверни негови данни. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", както и Пегов, пише в обзора си, че украинците удържат индустриалната зона в североизточната част на Авдеевка – при автобазата и жп надлеза, макар че вече има непотвърдени украински данни за устойчиво руско предмостие там (КАРТА). Че положението в района е на кантар и украинците правят всичко възможно да обърнат хода на събитията се потвърждава и от публикация на командващия Таврийското направление на украинската армия генерал Олександър Тарнавски – той изрично пише в официалния си канал в Телеграм, че има свежи украински подкрепления в Авдеевка. Но е ясно, че руснаците се хвърлят напред независимо от загубите – в един от силно пропагандните руски военни телеграм канали "Северен вятър" има разказ как нещата в Авдеевка са „естествен подбор“ - защото има изключително много украински дронове, удрящи по напредващите руски войници и те вече дори не се крият толкова усърдно, опитват се да стрелят по дроновете или да бягат в последния момент и са се примирили със смъртоносния риск (ГЕОЛОКАЛИЗИРАНО ВИДЕО и СНИМКИ /за видеокадрите се скролира нагоре/, 18+).

Интересна новина на база сателитни данни – руснаците са изградили защитна линия с влакови вагони между Еленовка и Волноваха, в Донецка област. Използвани са над 2100 товарни вагона (СНИМКИ). Става въпрос за отсечка, която е на около 6 километра от сегашната фронтова линия при Новомихайловка. Именно там руснаците се мъчат да съединят фронта от Водяне към Новомихайловка с цел бъдеща атака към Угледар.

При Бахмут Пегов съобщава за руски напредък източно от Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), а "Рибар" - за превзети "няколко големи защитни украински позиции" при Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), обаче досега така и няма потвърждение с геолокализирани видеокадри. "Рибар" неколкократно писа в последните поне 2 седмици как при Богдановка руснаците печелят, а и досега украинците имат достатъчно позиции там.

На юг, в Запорожието и на източния бряг на река Днепър, при Кринки, промени няма – тактически успехи и заемане на определени позиции и от едната, и от другата страна, но контролът се променя периодично, без това да влияе на общата картина.

И тази нощ не се мина без руски обстрел с дронове "Шахед". Изстреляни са 17, свалени са 14 според актуалната сводка на украинските ВВС. Атакувани са Хмелницка, Кировоградска, Николаевска, Днепропетровска и Запорожка област, както и Виница. Свалена е и 1 изстреляна от руснаците ракета Х-59, традиционно е имало и обстрел със зенитни ракети С-300 от Белгородска област по Харковска област. А в Черно море има 14 руски военни кораба, като 4 от тях са ракетоносачи, способни да носят ракети "Калибър" - това заяви говорителят на украинските ВМС капитан Дмитро Плетенчук.

По официални украински данни, от 18 юли, 2023 година насам, руските обстрели са нанесли щети на над 200 обекта на украинската пристанищна инфраструктура и са убили 26 души.

ОЩЕ: Фрапантните гафове на Путин в интервюто с Тъкър Карлсън, с които загуби публиката в САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа