Сметка за милиарди на Киев към Москва може да доведе до газов проблем и за България

3344
Сметка за милиарди на Киев към Москва може да доведе до газов проблем и за България

"Газпром" изпрати на "Нафтогаз Украина" сметка за газ в размер на 2,549 млрд. долара. Препъникамъкът в случая е, че това количество газ е договорено от украинската компания за третото тримесечие на 2015 година, но не е потребено. По условието „вземи или плати“, по което Русия отпуска газ на Украйна, това няма значение за Москва, щом има фиксирано договорено количество.

"Газпром" очаква плащането в рамките на 10 дни, се казва в съобщението на руската компания.

Москва: Проектът "Южен поток" е спрян

Статутът на газовия проект „Южен поток“ остава непроменен, работата по него е спряна. Това съобщиха от руското министерство...

Съобщението е основа за размисъл, тъй като може да предизвика криза и евентуално нарушаване на доставките на газ, което да засегне и България. Опасността може да стане факт, ако Киев пак започне да купува газ от Русия заради очакваната сурова зима, а не е платил още предишна фактура.

Съгласно действащият договор за покупко-продажба между "Газпром" и "Нафтогаз" купувачът е длъжен да заплати минималното годишно количество газ. Изхождайки от условията на договора, такова количество в третото тримесечие на миналата година е било 10,485 млрд м. куб. Отчитайки това, а така също и обема на газа, доставен от Газпром в Украйна през третото тримесечие, на Нафтогаз е изпратена сметка за сумата 2,549 млрд. долара.

През 2015 година Украйна фактически се отказа от покупката на руски газ за третото тримесечие. Така не е имало никакви договорености за неприлагането на правилото „вземи или плати“ през този период, отбеляза шефът на "Газпром" Алексей Милер. През миналата година условието „вземи или плати“ не се е прилагало за "Нафтогаз Украйна" за I, II и IV тримесечие.

На 10 януари министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк заяви, че Киев продължава да внася газ от страни на ЕС, тъй като той излиза по-евтин от руския газ. „На 1 януари те (Руската федерация) ни представиха сметка с цена на газа 212 долара за 1000 м. куб. Ние не купуваме газ от Русия, защото го купуваме по-евтино от ЕС. Средната стойност на газа от ЕС е около 200 долара", отбеляза тогава украинският премиер. По думите му в подземните хранилища на Украйна има около 13 млрд м. куб газ, което е с 2,3 млрд м. куб. повече от миналата година.

"Южен поток" щял да бъде възобновен

Има вероятност газовият проект "Южен поток", който трябваше да минава през България, да бъде възобновен. "Москва връща проекта "Южен ...

В "Нафтогаз" не изключват закупуването на газ от Руската федерация, както и възможното възобновяване на закупуването на горивото от Русия. Във връзка с предупреждението за буря и очаквано застудяване до минус 24 градуса, шефът на компанията Андрей Коболев загатна, че Украйна може да възобнови закупуването на газ, но това едва ли ще стане през януари.

На 1 януари руското правителство утвърди намаляване на цената за доставката на газ от Русия през първото тримесечие на 2016 година. Изхождайки от договорната цена от 230 долара за 1000 куб. м, намалението може да стигне 17,77 долара. По-рано зам.-председателят на "Газпром" Валерий Голубев съобщи, че цената на газа за Украйна през първото тримесечие на 2016 година ще бъде 230 долара за 1000 м. куб. без намалението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа