Сорос: Тръмп е начинаещ диктатор, Европа рискува да попадне под влиянието на Путин

4140
Сорос: Тръмп е начинаещ диктатор, Европа рискува да попадне под влиянието на Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

“Отвореното общество изпитва криза, а разнообразните форми на затвореното общество – от фашистките диктатури до мафиотските държави – процъфтяват. Това се случва, защото избраните лидери не успяха да удовлетворят оправданите очаквания и надежди на електората“.

След Брекзит и победата на Доналд Тръмп 86-годишният спекулант Джордж Сорос, президент на Фондация „Отворено общество“ /най-влиятелната фондация, подкрепяща неправителствени организации и прогреситски общности по цял свят/, а също така меценат, в значителна степен финансирал предизборната кампания на Хилари Клинтън, по такъв начин привлече вниманието към обективно наблюдаваната криза на „отвореното общество“, което магнатът в течение на много години се опитва да подкрепя с всякакви средства и без колебание /дори плащайки на организации и протестиращи да излязат по улиците срещу новоизбрания президент Тръмп/.

Това се казва в статия, публикувана в италианското издание Gli Occhi Della Guerra, предаде БГНЕС.

Горчивите разсъждение на „акулата“ на финансовия свят, превърнал се във „филантроп“ и „благотворител“ на „либералния“ и прогресистки свят бяха публикувани неотдавна. „Мнозина – отбелязва Сорос – решиха, че елитите са им откраднали демокрацията. Глобализацията имаше огромни политически и икономически последици. Тя доведе до определено икономическо съгласие между бедните и богатите държави; за съжаление, неравенството и в двата случая изостриха положението. В индустриалния свят изгода започнаха да извличат преди всичко собствениците на голям финансов капитал, които представляват по-малко от 1% от населението.

Отсъствието на редистрибутивна политика е главният източник на неудовлетвореност, който бе използван от противниците на демокрацията. Но и други фактори оказаха влияние, особено в Европа. От самото начало съм отчаян привърженик на Евросъюза, Смятах, че ЕС е въплъщение на отвореното общество, съюз на демократични държави, готови да пожертват част от своя суверенитет в името на общото благо“, признава Сорос.

Сорос размишлява и за кризата от 2008 г. и не пести критиката си по отношение на Германия на Ангела Меркел: „Случи се нещо катастрофално неправилно. След краха през 2008 г. доброволният съюз, основаващ се на равенство, се превърна в отношения между кредитори и длъжници, в който последните изпитваха трудности при спазването на своите ангажименти; кредиторите на свой ред фиксираха условия, на които длъжниците трябваше да се подчиняват. Това вече не бяха отношения, основаващи се на равенството. Германия се държеше като европейски хегемон, но не можа да изпълни ангажиментите си, които трябва да отговарят на най-силните, т.е. да излезе извън рамките на своите собствени интереси.

Ако сравним поведението на САЩ след Втората световна война /1939-1945/ с действията на Германия след кризата от 2008 г.: САЩ стартираха Плана Маршал, в резултат на който се появи ЕС; Германия наложи програмата за строги икономии, която бе нужда само на немците и отговаряше на техните интереси“.

Ще заложи ли Тереза Мей на Тръмп?

Има ли публично "намигване" от страна на Великобритания с идеята за по-тясно дългосрочно и по-тясно сътрудничество със САЩ? Изглежда "н...

Тук, според Сорос, се заражда криза на съществуващата система на световна демокрация: „Увеличаването на популярността на евроскептичните движения пречи на функционирането на институциите. Тези разединяващи сили получиха огромна мощ и импулс през 2016 г, първоначално благодарение на Брекзит, след това след избирането на Тръмп в САЩ и накрая, на 4 декември, след отказа на италианските избиратели от конституционни реформи. Демокрацията изпитва днес криза. Дори САЩ, водещата демокрация в света, избра за президент майстора на лъжата и начинаещ диктатор. В неговия кабинет влизат некомпетентни привърженици на крайните възгледи и генерали в оставка“.

Какво следва? Според магната САЩ при Доналд Тръмп не могат да продължат за „прокарват и отстояват демокрацията в света“, а Европа рискува „да се окаже под влияние на Владимир Путин“: „Точно обратното, Тръмп ще бъде по-близо до диктаторите. Това ще позволи на някои от тях да постигнат споразумение със САЩ. Мен особено ме интересува съдбата на ЕС, която рискува да се окаже под влиянието на руския президент Владимир Путин, чиито разбирания за власт противоречат на концепцията на отвореното общество. Първоначално Путин се опита да поеме контрола над социалните мрежи. След това, ръководейки се от гениални решения, той използва бизнес модела на социалните мрежи за разпространяването на дезинформация.

Така той помогна на Тръмп да победи на изборите. Вероятно, същото ще се случи и на европейските избори през 2017 г. в Холандия, Германия и Италия. Във Франция двамата основни кандидати са близки до Путин. Ако единият от тях спечели победа на изборите, доминиращото положение на руския президент ще бъде свършен факт“, отбелязва Сорос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа