Спадът на руския автомобилен пазар се задълбочава

1510
Спадът на руския автомобилен пазар се задълбочава
Снимка: iStock

Спадът на руския автомобилен пазар продължи през ноември, съобщи Асоциацията на европейския бизнес (AEB), цитирано от БНР. Продажбите на новите автомобили са намалели с до 61,6% на годишна база, тъй като затрудненият сектор усеща натиска от санкциите и пониженото търсене.

Продажбите са намалели, откакто Русия започна войната в Украйна в края на февруари. Последвалите санкции от страна на Запада възпрепятстваха достъпа до части и няколко чуждестранни производители спряха дейността си в страната.

ОЩЕ: Секретните бункери на Путин: От центъра на Москва до засекретено селце в Урал

AEB каза, че през ноември в Русия са били продадени едва 46 403 автомобила през ноември в сравнение с повече от 120 000 автомобила, продадени през същия месец на 2021 г. За първите 11 месеца на настоящата година продажбите на автомобили на руския пазар са намалели с 60,9%, посочи още Асоциацията на европейския бизнес.

Тъй като санкциите ограничават способността на Русия да поддържа функционирането на жизненоважни индустрии, Москва изпрати на Индия списък с повече от 500 продукта за потенциална доставка, включително части за автомобили, самолети и влакове, посочва Ройтерс. 

ОЩЕ: Скандирания "Тук не е Москва": Украински медии пишат за протеста пред Руската църква в София

Анализатори предполагат, че ограниченото търсене в цялата икономика, на фона на падащия жизнен стандарт и повишената инфлация, също е нанесло удар по автомобилния сектор.

От Actualno.com припомняме, че миналия месец Русия стартира производството на възродената марка автомобили "Москвич" от съветската епоха в завод близо до Москва, отстъпен от френския производител на автомобили Renault, което руските официални лица искаха да рекламират като знак за възстановяване от санкциите.

Новите руски електромобили се оказаха... китайски

ОЩЕ: Всичко за войната в Украйна

Наскоро в Русия беше обявено, че предстои старт на производството и на продажбите на електромобили от нова марка – Evolute, а сега излизат и първите подробности за тях. Оказва се, че под този бранд ще се предлагат копия на моделите на китайския концерн Dongfeng, като производството им бъде организирано в завода „Моторинвест“ в град Липецк. В него работят 2300 души, като там се сглобяват моделите на Changan.

Според новата информация, предоставена от китайски автомобилни медии, продажбите на Evolute първоначално ще стартират в 5 руски града - Москва, Санкт Петербург, Нижни Новгород, Краснодар и Сочи, като на по-късен етап предлагането им ще бъде разширено и с други региони. Официалните дилъри, които ще отворят в големите градове на Русия, ще предоставят техническо и гаранционно обслужване на моделите на Evolute.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа