Русия възражда марката “Москвич”

8579
Русия възражда марката “Москвич”
Снимка: Weird Russia

Русия ще възражда съветския “Москвич”, който бе популярен и в България, с модерни електрически коли, съобщи ТАСС. Производството започна в сряда в бивш завод на “Рено” близо до Москва. Завръщането на марката на пазара идва точно 20 години след като беше спряна през 2002 г.

По план тази година ще се произведат само 600 превозни средства, 200 от които ще бъдат електрически. Това едва ли ще промени мрачната перспектива за годишни продажби, които няма да отбележат дори 1 млн. автомобила - за първи път в съвременната история на Русия, предава 24 часа.

Заводът „Москвич“ ще заработи през декември

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че заводът на „Москвич“ (бивш Renault Russia) в столицата ще започне да работи в кра...

Новият “Москвич”, описван като градски кросоувър, ще бъде оборудван с бензинов турбодвигател (1,5 л, 150 к.с., 210 Нм). Той ще има две опции за скоростни кутии - автоматична CVT или шестстепенна механична. Електрическата версия - “Москвич 3”, ще има електромотор и батерия с мощност съответно 68 к.с. и 55 kWh. С едно зареждане ще може да изминава 410 км. Автомобилът ще представлява преработена версия на китайския компактен кросоувър JAC JS4. На купувачите ще бъде предоставено разнообразие от 4 модела кросоувър и един седан.

Предвижда се до края на 2025 г. руските власти да са изградили собствена платформа за производството им. Сегашният завод е отстъпен от френския производител “Рено”, който продаде мажоритарния си дял от “АвтоВАЗ" през май на руската държава само за една рубла. Договорът обаче гарантира на бившия собственик 6-годишна опция за обратно изкупуване. По същата схема - за още една рубла, компанията отдаде и завода, в който произвеждаше своите превозни средства, след като взе решение да се изтегли от страната заради войната в Украйна. Сега той е преименуван на Московския автомобилен завод “Москвич”.

Западните санкции заради войната в Украйна сериозно затрудниха достъпа до чуждестранни автомобили и части, защото много от представителствата избраха да напуснат Русия. Правителството вече се е заело със създаването на нови вериги за доставки, но не разкрива подробности.

В Москва продажбите на “Москвич” ще започнат през януари, а в цяла Русия - през март 2023 г. По думите на президента Владимир Путин инициативата трябва да осигури на руснаците по-евтина алтернатива на нов автомобил. От промишленото министерство казаха, че стартирането на пълномащабно производство ще осигури нови 40 000 работни места. Първите автомобили “Москвич” ще слязат от производствената линия през декември 2022 г.

В Русия ще възраждат марките „Чайка“ и „Волга“

Групата ГАЗ подаде заявление във Федералната служба за интелектуална собственост на Русия за регистрация на търговски марки „Чайк...

Крайната цел за производство е 100 000 превозни средства годишно, някои от които ще бъдат електрически. Това е далеч под средните стойности за индустрията, която прави между 200 000 и 300 000 бройки за същия период. “Тесла” например произвежда 22 000 автомобила седмично в завода си в Шанхай - грубо по 1 млн. и 144 хил. превозни средства всяка година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа