Спешна среща в рамките на НАТО заради поредното рязко действие на Тръмп - спрямо Русия

3107
Спешна среща в рамките на НАТО заради поредното рязко действие на Тръмп - спрямо Русия
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Посланиците на НАТО ще се срещнат спешно днес, 22 май, заради декларираното изтегляне на САЩ от Договора "Открито небе", предаде БГНЕС.

Северноатлантическият съвет на ниво посланици ще обсъди съобщението на американския президент Доналд Тръмп, че изтегля страната си от договора, в който е и Русия, заяви дипломат пред АФП.

Доналд Тръмп: Оттегляме се от Договора „Открито небе“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната ще се оттегли от Договора „Открито небе“. Като причина за това той е обя...

По-рано днес американският президент обяви, че САЩ ще се оттеглят след шест месеца от Договора "Открито небе" - докато Русия не изпълни задълженията си по него или докато не бъдат приети нови договорености по документа.

Тръмп е обяснил, че има добри отношения с Русия, но тя не се придържа към споразумението.

Договорът "Открито небе" (ДОН) бе подписан през 1992 г. от 34 държави и се превърна в една от мерките за изграждане на доверие в Европа след Студената война. Той позволява на участващите страни открито да събират информация за въоръжените сили и дейностите на другите. На практика договорът дава право на участващите държави да летят над териториите една на друга, за да наблюдават военни действия в съответствие с договорените квоти на наблюдателни мисии. Той регулира полетите, определя механизма за наблюдение на спазването на неговите разпоредби, съдържа изисквания към въздухоплавателното средство, ограничения за състава и техническите параметри на оборудването за наблюдение.

Срещата, която ще се проведе следобед по централноевропейско време цели да се анализират последствията от съобщението на Тръмп, заяви дипломатът.

Руски разузнавателен самолет посетил американски военни бази

Руският самолет-разузнаваеч Ту-154 бе забелязан над щата Северна Каролина, съобщава Fox News. Журналистите изясняват, че полетът е бил...

Германия, заедно с други държави, ще се опита да убеди американската администрация да преосмисли решението си за оттегляне от договора "Открито небе", заяви германският външен министър Хайко Маас.

"Оттеглянето на САЩ сериозно ще намали обсега на прилагане на договора и това ще го отслаби. Решението на САЩ ще влезе в сила след шест месеца. Ние, както и партньорите ни – съмишленици, ще работим интензивно, така че ръководството на САЩ да обмисли отново решението си", каза Маас в съобщение за пресата, цитирано от АФП и РИА Новости.

Маас заяви, че съжалява за решението на САЩ, като определи договора като важен компонент от стратегията за контрол на оръжията "в цялото Северно полукълбо". В същото време той се съгласи и с критиките към Русия от страна на САЩ. "Видяхме, че през последните години наистина има трудности при прилагането на договора от страна на Русия. От наша гледна точка това не оправдава денонсирането му. Заедно с колегите от Франция, Полша и Обединеното кралство дадох това ясно да се разбере пред държавния секретар на САЩ Майк Помпео", добави германският външен министър.

Той заяви, че Германия ще призове и Русия "да се върне към стриктното изпълнение на договора". От своя страна Берлин възнамерява да остане страна по договора. "За нас е очевидно: ние ще продължим да прилагаме споразумението и ще направим всичко, за да го запазим. В тесен контакт съм с моите европейски колеги, с които тясно координираме действията си при възникналата ситуация", завърши изявлението си Маас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа