Споразумението за асоцииране на Украйна влиза в сила на 1 ноември

19115
Споразумението за асоцииране на Украйна влиза в сила на 1 ноември
Снимка: Gettyimages

Споразумението за асоцииране между Киев и ЕС ще влезе в сила от 1 ноември след едновременната му ратификация във вторник от Върховната Рада и Европейския парламент, съобщи украинският президент Петро Порошенко.

"Историческото събитие ще се състои във вторник. За първи път споразумението ще бъде ратифицирано едновременно" в Киев и Страсбург и "ще влезе в сила на 1 ноември", съобщи Порошенко на съвместна пресконференция в Киев с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

"Споразумяхме се за първата среща на Съвета за асоцииране на 17 ноември", допълни той.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу предупреди, че украинското примирие не е достатъчно, за да се постигне дългосрочен мир, като нарече поведението на Русия към западната й съседка "неприемливо". Според него подписаното миналата седмица примирие между Русия и Украйна "със сигурност е положителна стъпка, която трябва да се уважава". "Въпреки това, тя все още е недостатъчна, за да се гарантира устойчив мир", каза той.

"Ние се ангажираме да търсим и да достигнем до решение чрез преговори, ние също не се колебаем да реагираме решително на неприемливото поведение на Русия", каза той.

Според Барозу санкциите срещу огромни държавни банки, петролни компании и производителите на оръжия целят да тласнат Русия към заключението, че е по-добре да има положителни и конструктивни отношения с Украйна и Европейския съюз. Те също така означават, че ЕС и нейните държави-членки стоят зад Украйна", обясни Барозу.

Барозу заяви, че 28-членният блок е готов да помогне на воюващите страни да постигнат договаряне на политическо решение, за да бъде запазена териториалната цялост на Украйна и да се осигури "изтеглянето на чуждите войски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com