Странни ритуали: как се раждат тези литературни шедьоври

1518
Странни ритуали: как се раждат тези литературни шедьоври
Снимка: iStock/Guliver

Световно известната, обичана и в България Исабел Алиенде създала първите си произведения на няколко съвсем необичайни места: в кухнята, в един килер, в кафенета и в автомобили. След като се заселва в Калифорния, Исабел Алиенде си купува къща с изглед към залива на Сан Франциско, с градина, басейн и малка пристройка.

Ритуалите на Исабел Алиенде

Маркес и "най-лошото, което може да се случи"

“(...) Най-трудно е да напишеш първите редове. Преди да започнеш, трябва да познаваш историята така, сякаш вече си я чел. Няма ни...

Тъкмо в тази пристройка писателката се усамотява с литературните си проекти. Там няма телефон, няма интернет и не е разрешено влизането – с изключение на редовните двуседмични срещи на тесния кръг от нейни приятелки.

Всеки свой роман Исабел Алиенде започва на един същи ден – на 8 януари - датата, на която написала писмо до своя умиращ дядо. Тъкмо това писмо залегнало в основата на нейния най-прочут роман „Къщата на духовете“. Преди всеки нов роман писателката се освобождава от всичко, което не е свързано с проекта и раздава книгите, които са ѝ трябвали за предишния роман. В един момент пали свещи и гори листенца градински чай, за да поиска помощ и вдъхновение от покойните си предци и покойната си дъщеря.

Рано сутрин Исабел Алиенде извежда кучетата си на разходка, после се отдава на кратка медитация, изпива чаша чай и сяда да пише. С желязна дисциплина тя работи чак до осем вечерта, само с една кратка разходка помежду: неслучайно всеки нов ръкопис е готов още през май в суров вид.

Сър Артър Конан Дойл и магическото куфарче

Бащата на най-прочутия детектив в световната литература, Шерлок Холмс, често пишел книгите си по време на своите пътешествия като лектор по цял свят. Ето защо през 1925 година си поръчал в Париж една лично от него измислена сгъваема кожена работна масичка. Това мини-писалище се сгъвало и заемало формата на обикновен куфар. В разгърнато състояние то си имало лавица за книги, чекмедженца и дори малка пишеща машина.

След шест години пауза Харуки Мураками издава нов роман

Новият роман на Харуки Мураками, един от най-известните японски писатели, ще излезе на книжния пазар в Япония през април. От издателств...

Когато работел вкъщи, Конан Дойл използвал съвсем нормално писалище, заобиколено от акварелите на баща си. И от цяла колекция харпуни, които напомняли за годините, прекарани от писателя като лекар на китоловен кораб.

Ърнест Хемингуей, животните и алкохолът

И той събирал харпуни. Легендарният американски писател обичал да се обгражда с ловни трофеи и пособия. На стената на спалнята му висяла препарираната глава на една газела, а върху скрина била метната леопардова кожа – факти, които днес биха възмутили защитниците на животните. Биографът на Хемингуей твърди, че писателят работел на нещо като нощно шкафче, пълно с вестникарски изрезки, дървени фигурки на животни и сачмени патрони, положени редом с торбичка зъби от диви животни и едно плюшено лъвче.

Авторът предпочитал да пише прав, стъпил с удобните си пантофи върху кожа от антилопа, пред една катедра, обикновено с молив. Когато произведението потръгнело, Хемингуей се прехвърлял на пишещата машина. Водел си таблица, в която попълвал броя думи, написани през деня – нормата му варирала между 500 и 2000, в зависимост от произведението. Пишел от рано сутрин до обяд, после си почивал, плувал в басейна, разхождал се, като не забравял и първото за деня питие. Всеизвестно е, че писателят пиел много алкохол, но никога по време на работа.

Дилън Томас – надвиснал над сипея

Френската писателка Ани Ерно получи Нобелова награда за литература

Нобеловата награда за литература за 2022 г. се присъжда на френската авторка Ани Ерно „за смелостта и клиничната острота, с които...

Той обичал да работи в много тесни помещения. Въпреки че имал цял апартамент в Лондон, той слизал да пише в една каравана в градината. Най-известната си книга „Портрет на писателя като млад пес“ Дилън Томас създал в една беседка в родния си Уелс. Неговата меценатка Маргарет Тейлър доста време му предоставяла и една градинска барака. Последното работно място на Дилън Томас се превръща в истинска легенда. Това е гаражът, построен от един местен лекар, за да приютява автомобилите му.

Тази барачка е стъпила върху колони от лято желязо и се е надвесила над един сипей, с изглед към устието на реката. През 1940 г. Дилън и жена му Кейтлин се нанесли в една къщичка наблизо, писателят заръчал да снабдят бившия гараж с прозорци и печка, украсил го отвътре с картини и с репродукции от известни платна. По обяд Дилън Томас се отбивал за по едно питие в хотела наблизо, след което си отивал вкъщи, за да обядва с жена си – заедно с която вечер ходел в местната кръчма.

Вирджиния Улф: пари и усамотение

Легендарна е нейната сентенция „Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза“. Тя е убедена, че жената-творец има нужда от убежище. С парите от своя бестселър, романа „Орландо“, Вирджиния Улф си изгражда една пристройка, която първо използва само за работа, но после вече и като спалня.

Често ходи да пише в дървената барачка в градината, където я разсейвал единствено нейният съпруг Ленърд, който сортирал на тавана току-що набраните ябълки.

Над 13 000 кандидати за задължителни матури през август

Над 13 000 младежи са подали заявления за участие в задължителните зрелостни изпити, които ще се проведат в края на август т.г. Най-мно...

Вирджиния Улф пише с перодръжка, върху тънка дървена подложка в скута си, но по-късно минава на пишеща машина. В писмо до своя приятелка тя между другото описва миг от работното си всекидневие така: „…ще си запаля цигара, ще положа дъската на коленете си и после, много предпазливо, като водолаз, ще се гмурна в последното изречение, което съм написала вчера.“

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа