Светлана Тихановска пред ЕП: Санкциите срещу Беларус работят

1923
Светлана Тихановска пред ЕП: Санкциите срещу Беларус работят
Снимка: ПЦ на МВнР

В обръщение към членовете на Европейския парламент в сряда лидерът на беларуските демократични сили Светлана Тихановска призова Европа да подсили гласа на беларуските граждани

Във встъпителните си думи председателят на ЕП Давид Сасоли заяви: "Светлана е символ на борбата за демокрация и свобода и глас на множество политически затворници, които понастоящем са в затвора в Беларус. Режимът не се поколеба да използва мъже, жени и деца, които се нуждаеха от защита с единствената цел да дестабилизира ЕС"."Този Парламент призовава останалите институции да се застъпят за защитата на основните права", заключи той.

Г-жа Тихановска припомни в речта си ужасяващите репресии на беларуския режим срещу демонстранти и дисиденти след фалшифицираните президентски избори през август миналата година. Тя разказа за всички онези, които са били вкарани в затвора, станали са мишена на нападения или дори са били убити от беларуските сили за сигурност, като например правозащитника Алес Бяляцки, блогъра Роман Протасевич, политическия активист Мария Колесникова, учителя по изкуства Роман Бондаренко, журналистите Дария Чулцова и Катерина Андреева, олимпийската атлетка Кристина Тимановска и много други, като се спря и на настоящата криза с мигрантите на границите между ЕС и Беларус.

В този момент тя зададе остър въпрос на членовете на ЕП: "Ако предположим, че тази злоупотреба с мигрантите по някакъв начин бъде спряна, наистина ли предполагате, че злоупотребите и заплахите на режима отвъд границите му ще приключат дотук?", попита тя, като предупреди за увеличаване на трафика на наркотици и друга контрабанда, военни провокации и дори ядрени катастрофи по външните граници на ЕС.

ЕС готви нов пакет от санкции срещу Беларус

Очаква се министрите на външните работи на ЕС да обявят нов пакет от санкции срещу Беларус на днешното си заседание в Люксембург. Някои...

Светлана Тихановска също така подчерта, че беларуското демократично движение не може да си позволи да чака Европа още дълго, че европейските прояви на солидарност и загриженост трябва да се превърнат в конкретни действия и че Европа трябва да стане по-активна, когато се сблъсква с автокрацията.

Относно европейските санкции тя заяви: "Искам да ви уверя, че санкциите действат. Продължавайте да провеждате последователна политика на санкции. Санкциите разделят елитите, разрушават корупционните схеми и разделят хората около Лукашенко", подчерта тя.

Г-жа Тихановска също така призова Европа и беларуските демократични сили да бъдат по-солидарни и единни. "Нека не забравяме беларуските затворници лишени от свобода заради убежденията си и да помогнем на онези, които са били принудени да напуснат страната. Днес не само демокрацията в Беларус, но и демокрацията в Европа зависи от това дали ще извървим този път заедно", заключи тя.

Вчера, във вторник следобед, членовете на ЕП проведоха и отделен пленарен дебат с министъра на външните работи на Словения Анже Логар, представляващ Председателството на Съвета на ЕС, и заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас относно сигурността и хуманитарните последици от положението в Беларус и на границата на страната с ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО)

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа