Светът става все по-малко свободен

66523
Светът става все по-малко свободен
Снимка: Thinkstock

Свободата в света намалява за осма поредна година, показва ежегодният доклад на Фрийдъм Хаус за миналата година "Свободата в света", предаде БГНЕС.

Особено забележителни през миналата година са били събитията в Египет, които са довели до отстъпление на демократичните му институции след военния преврат. Сериозни пречки пред демократичните права се наблюдават и в редица други големи, политически влиятелни страни, включително Русия, Украйна, Азербайджан, Турция, Венецуела и Индонезия, отбелязва Фрийдъм хаус.

В 54 страни състоянието на политическите права и гражданските свободи се е влошило през миналата година, а в 40 се е подобрило. Някои лидери ефективно разчитаха на "модерен авторитаризъм", като осакатяваха политическата опозиция, без да я унищожават, отбелязват авторите на доклада. От централно значение за модерните авторитарни ръководители е установяването на контрол върху институциите, които подкрепят политическия плурализъм. Те се стремят да доминират не само изпълнителната и законодателната власт, но също и медиите, съдебната система, гражданското общество, икономиката и силите за сигурност, пише Фрийдъм хаус.

Организацията все пак отбелязва, че гражданските свободи са се подобрили в Тунис, която определя като най-обещаващата страна от Арабската пролет. Напредък се наблюдава и в Пакистан благодарение на успешните избори и безпроблемната смяна на властта. Подобрение е отчетено също в Мали, Кот Д`Ивоар, Сенегал, Мадагаскар, Руанда, Того и Зимбабве. Хондурас, Кения, Непал и Пакистан са увеличили броя на изборните демокрации на 122.

Фрийдъм Хаус отбелязва, че повечето страни в Европа спазват демократичните стандарти и гражданските свободи, въпреки че в много от тях се наблюдава нарастване на националистическите чувства като реакция на притока на имигранти. Но турският премиер Реджеп Тайип Ердоган проявява засилващи се авторитарни наклонности, включително при потушаването на протестите в Истанбул и кампанията срещу критиците в медиите, пише Фрийдъм Хаус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа