СЗО критикува богатите страни за ваксинационната им политика

1954
СЗО критикува богатите страни за ваксинационната им политика
Снимка: Getty images

Световната здравна организация (СЗО) осъди в сряда бързането на богатите страни да направят ваксиниране с трета доза срещу коронавирус, докато милиони по света все още не са получили нито една доза.

Говорейки преди американските власти да обявят, че всички ваксинирани американци скоро ще имат право да получат допълнителна трета доза, експертите на СЗО настояха, че няма достатъчно научни доказателства, че това е необходимо и казаха, че предоставянето им, докато толкова много все още чакат имунизация, е неморално. „Планираме да раздадем допълнителни спасителни жилетки на хора, които вече имат спасителни жилетки, докато оставяме други хора да се давят без нито една спасителна жилетка“, каза директорът на спешната помощ на СЗО Майк Райън пред репортери от централата на агенцията на ООН в Женева.

СЗО: Нулевият пациент може да е лабораторен работник, заразен от прилеп

Нулевият COVID пациент може би все пак е бил лабораторен работник от Ухан, заразен от прилеп. Това призна ръководителят на СЗО, след ка...

"Фундаменталната, етична реалност е, че раздаваме втори жилетки, като оставяме милиони и милиони хора без нищо, което да ги защитава."

СЗО призова по-рано този месец за мораториум върху подсилващите ваксини, за да се облекчи драстичното неравенство в разпределението на дозите между богатите и бедните нации.

Но това не попречи на редица държави да продължат напред с плановете си да добавят трета доза за своите граждани, тъй като се борят да осуетят развихрянето на щама делта.

Властите на САЩ предупредиха в сряда, че ефикасността на ваксинацията срещу COVID-19 намалява с течение на времето, и казаха, че са разрешили трета доза за всички американци от 20 септември, започвайки осем месеца след като човек е бил напълно ваксиниран.

СЗО тества нови лекарства срещу коронавирус

Световната здравна организация (СЗО) започна тестване на три нови фармакологични лекарства за COVID-19 при хоспитализирани пациенти, се...

Длъжностните лица заявиха, че макар ваксините да останат „забележително ефективни“ за намаляване на риска от тежко протичане на заболяване, хоспитализация и смърт от последиците от коронавирус, защитата може да намалее през следващите месеци без подсилване на имунизацията.

Вашингтон вече е разрешил допълнителна доза за хора с отслабена имунна система. Израел също започна да прилага трета доза на израелци на възраст над 50 години.

"Ясно е, че е от решаващо значение да се получат първи дози и да се защитят най-уязвимите, преди да бъдат пуснати подсилващи дози", каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на пресконференцията в сряда.

"Вирусът се развива и не е в интерес на лидерите просто да се фокусират върху тесни националистически цели, когато живеем в един взаимосвързан свят и вирусът мутира бързо", каза шефът на СЗО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа