СЗО: Нулевият пациент може да е лабораторен работник, заразен от прилеп

7478
СЗО: Нулевият пациент може да е лабораторен работник, заразен от прилеп
Снимка: iStock

Нулевият COVID пациент може би все пак е бил лабораторен работник от Ухан, заразен от прилеп. Това призна ръководителят на СЗО, след като първоначално изключи теорията за излизане на вируса от лаборатория, предава БГНЕС.

Първият в света пациент с COVID-19 може да е бил заразен от прилеп, докато е работил в лаборатория в Ухан в Китай, призна Световната здравна организация, цитирана от „Дейли Мейл“. Д-р Петер Ембарек, ръководил проучването на СЗО за произхода на пандемията от коронавирус в Китай, направи шокиращото твърдение, въпреки че първоначално отхвърли идеята, че вирусът е излязъл от лаборатория като изключително малко вероятно.

Заради произхода на коронавируса: Може ли САЩ и Китай да стигнат до голям конфликт?

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна в Кувейт с директора на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейес...

Сега Ембарек призна, че теорията за изтичане от лаборатория е вероятна, което предполага, че китайски изследовател е можел да бъде заразен от прилеп, докато взема проби във връзка с изследване в лаборатория в Ухан. „Служител, заразен на терен чрез вземане на проби, попада под една от вероятните хипотези. Става въпрос за скок на вируса директно от прилеп на човек", казва експертът.

Датският учен подчерта, че следователите на СЗО не са открили преки доказателства за това. Но Китай отдавна е обвинен в САЩ и в чужбина, че прикрива първоначалното огнище и информация за първата поява на вируса в Ухан през декември 2019 г. През май Джо Байдън нареди на американските разузнавателни агенции да проведат нова проверка за произхода на Ковид, признавайки, че те са „разделени“ по въпроса дали вирусът е изтекъл от лаборатория. Ръководителят на СЗО Гебрейесус обвини Китай, че не е споделил важни данни по време на разследването си за произхода на Covid-19.

Д-р Ембарек сега разкри колко трудно е било за екипа му да получи достъп до документи и дори да обсъди теорията за изтичане на лаборатория с китайски учени и служители. „Не успяхме да разгледаме лабораторни книги или документи директно от лабораторията“, каза д-р Ембарек.

Други предполагат, че източникът на вируса е Уханският институт по вирусология, китайска лаборатория, която е най-големият център за изследване на коронавирусите в света. Те смятат, че вирусът е бил открит или в лаборатория, която събира коронавируси от диви животни, или е създаден чрез изследване за „придобиване на функция“. Такива изследвания включват добавяне на свойства като повишена преносимост към вече съществуващи вируси, за да се проучат ефектите и да се разработят лечения, преди такива заболявания да се появят в дивата природа. Но изследването е изключително противоречиво, като много учени твърдят, че рисковете от създаването на такива вируси далеч надхвърлят потенциалните ползи. Според поддръжниците на тази теория след това вирусът е изтекъл от лабораторията - вероятно чрез заразяване на персонал, който след това неволно го е предал на общото население.

Вашингтон разочарован от решението на Китай относно разследването на произхода на COVID-19

Белият дом заяви днес, че е "дълбоко разочарован" от решението на Китай да отхвърли плана на Световната здравна организация за втори ет...

Доклад от разузнаването, предаден на агенции във Вашингтон, твърди, че трима служители в лабораторията са потърсили болнично лечение през ноември 2019 г. - месец преди да бъдат открити първите официални случаи на Covid, съобщава „Уолстрийт Джърнал“. Техните симптоми са „в съответствие както с Covid-19, така и с често срещано сезонно заболяване“, се казва в доклада, призовавайки за по-нататъшно разследване.

Това съвпада с множество доказателства, които предполагат, че Covid може да е циркулирал месеци преди Китай за първи път да съобщи за това на света - или в резултат на по-скоро леко заразяване, останало незабелязано, или в резултат на прикриване.

Учени от Италия твърдят, че са открили доказателства за Covid в кръвни проби, взети още през септември 2019 г., а изследователи в Испания казват, че болестта е могла да присъства там през януари 2020 г. - месеци преди първия официален случай. Но чак на 31 декември 2019 г. китайският офис на СЗО беше информиран за мистериозна пневмония, от която се разболяха 44 души в Ухан. По-късно СЗО беше информирана, че поне един пациент в Ухан в голям транспортен възел е показал симптоми още на 8 декември. Пекин пък отправя редица твърдения, че Covid произхожда извън страната и е внесен.

Пандемията Covid-19 досега е заразила най-малко 175 милиона души в почти всяка страна по света и е убила 3,7 милиона, въпреки че се смята, че и двата броя са много подценени. Много от първоначалните случаи бяха свързани с мокър пазар в Ухан, където се продаваше смес от отглеждани и диви животни, което доведе до теорията, че болестта е възникнала от животински гостоприемник, преди да премине към хората.

СЗО: Китай да сътрудничи повече за изследването на произхода на вируса

Ръководителят на Световната здравна организация призова Китай да съдейства на международната общност в разследването на СЗО за произход...

Но сега малцина вярват, че мокрият пазар е първоначалният източник на вируса и смятат, че вирусът може да е намерил пътя си от друг източник, преди да се разпространи. Истинският източник на вируса остава загадка, като „нулевия пациент“ - първият човек, който е хванал болестта - тепърва ще бъде идентифициран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа