Таксиметрови шофьори, авиодиспечери и учители протестират във Франция

2970
Таксиметрови шофьори, авиодиспечери и учители протестират във Франция

Двадесет души са арестувани в Париж по време на днешната стачка на такситата във Франция, съобщават медиите в страната.

Засегнати от спада в приходите, шофьорите на таксита от цяла Франция протестират срещу нелоялната конкуренция около парижките летища Орли и Шарл дьо Гол.

Таксиджиите не се отказват. 6000 таксита ще блокират София

На протестен митинг на 4 декември 6000 таксита ще блокират София, предупредиха от организациите в бранша. Въпреки че в последния моме...

Масовото недоволство започна спокойно във всички по-големи градове на страната. В Париж обаче обстановката се напрегна, като се стигна до сблъсъци между демострантите. Протестиращите палеха гуми, а няколко души бяха ранени, съобщава "Фигаро".

Стачката започна на Порт Майо и летище Шарл дьо Гол в Париж. Трафикът във френската столица беше необичаен за ранния час.

Такситата в Марсилия започнаха протеста с чувство за хумор, понесли ковчег на покрива.

В знак на протест днес такситата в Страсбург возят безплатно. По призива на синдикатите шофьорите на Ursat решиха да предложат да возят в рамките на града между 7ч. и 18ч. без пари.

Протест срещу нелоялната конкуренция

Депутатите не подкрепиха новия данък за такситата

Депутатите отхвърлиха на първо четене патентния данък за таксиметровите превози, предложен като промяна в Закона за местните данъци и т...

Асоциациите на таксиметровите шофьори смятат, че т.нар. VTC, независими шофьори ги конкурират нелоялно.

Таксиметровите шофьори във Франция плащат лиценз – между 40 000 (селски райони) и 350 000 евро (на Лазурния бряг) към общината. От две години монополът на асоциациите падна с намесата на колите с независими шофьори.

Проблем има и с двойвния стандарт при изискванията за управление на такси. Шофьорите на таксита трябва да имат професионален сертификат. Шофьорите на VTC (коли с шофьор) не държат изпити, достатъчно е да покажат шофьорска книжка и 3-годишен стаж. За разрешение също се чака пред общината, но условията са облекчени. Сред независимите шофьори (VTC) също има недоволство от платформите за споделено пътуване, като "Юбер"

„Разбираме, че правителството е под натиск от платформите, които му обещават лъжи като намаляване на безработицата и увеличаване на независимите шофьори на пазара“, каза Сая Барун, ген.секретар на Unsa, основният синдикат на независимите таксита.

В цяла Франция има около 55 000 таксита, от които 18 000 в Париж.

Националните превозвачи не искат да се маха сегашният режим с такситата

Реално обществена дискусия за промените в Закона за автомобилните превози (ЗАП) не се е състояла. Против сме така предложените промени,...

Стачкуват и авиодиспечерите

Френските авиодиспечери през последните години често стачкуват и все още имат голямо недоволство от правителството. С призива на двата големи синдиката за стачка, между 20 и 50% от полетите от и за Франция ще бъдат засегнати. Синдикатите искат наемане на повече диспечери, с което да се намали напрежението над служителите.

Три синдиката представляващи държавните служители обявиха стачка, което означава, че повечето от 5,6-те милиона „длъжностни лица“ няма да работят.

Всички видове държавни институции ще бъдат засегнати – от болници в Париж до туристически забележителности. Синдикатите осъждат замразените от 2010 години заплати и съкращенията в ключови сектори.

Припомняме, че такситата във Франция стачкуваха и преди седем месеца. Тогава отново се стигна до насилие. Ситуацията бе осъдено от обществеността във Франция.

Пушене и касова бележка - проблемите на такситата в София

Пушенето е проблемът, който дразни най-много клиентите при таксиметровия превоз. Това показва ново, тайно проучване на „Активни п...

Почти една трета от началните учители във Франция също стачкуват с искане за увеличаване на заплатите. Такова не е имало от шест години.

„От 2010 година замразяването на заплатите води до месечни загуби в размер средно на 190 евро сред учителите“, се казва в комюнике на учителския профсъюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа