Те искат да работят по-малко, но за същите пари

3050
Те искат да работят по-малко, но за същите пари
Снимка: iStock

Фондация "Ханс Бьоклер" проведе проучване за нагласите на германците към идеята за четиридневна работна седмица. Основният извод от него: малко над 80% от заетите на пълен работен ден биха искали да преминат към четиридневна работна седмица - със съответното намаляване на работното време. Почти 73% приемат да работят по-малко, но само ако заплащането остане същото. 8% одобряват четиридневната работна седмица, дори ако заплащането бъде намалено. Други 17% са категорично против това да се работи само 4 дни в седмицата, а за два процента от участниците в проучването това вече е факт - на практика имат 4-дневна работна седмица.

За и против по-малко работа

Танковете Abrams пристигнаха в Германия за обучение на украински войници

Американските танкове "Ейбрамс" (Abrams), необходими за обучението на украинските сили, са пристигнали в Германия и са на път към военн...

Повечето от онези, които биха искали да преминат към 4-дневна работна седмица, посочват като причина възможността за повече свободно време - а това означава повече време за хобита, за спорт или за доброволческа дейност, както и за семейството. В тази връзка, според авторите на проучването, четиридневната работна седмица би могла да повиши гражданската активност. "Свободното време е особено важно за социалното сближаване и за укрепването на демокрацията", посочват те.

Противниците на идеята за четиридневна работна седмица пък посочват това, че често им се налага да заместват колеги. Всеки трети е убеден, че съкращаването на работното време няма да доведе до подобрение на професионалните умения и опита на работниците и служителите.

Проучването на фондация "Ханс Бьоклер" е проведено сред 2575 участници, работещи на пълен работен ден и с регламентирано в трудовите договори работно време. Между април 2020 и ноември 2022 година те са били анкетирани 9 пъти онлайн. Резултатите от проучването са представителни за работещото население в Германия.

Производителността няма да пострада

Фактът, че огромното мнозинство от анкетираните биха искали да работят четири дни в седмицата за същото възнаграждение, не представлява голямо препятствие за намаляване на работното време, смятат авторите на проучването. Предишни изследвания показват, че служителите са по-продуктивни при четиридневна работна седмица, подчертават Ивон Лот и Айке Виндшайд от Института за икономически и социални науки (WSI).

Стрелба в завод на "Мерцедес" в Германия, има убити

Двама души са загинали при стрелба в завод на автомобилната компания "Мерцедес-Бенц" в Южна Германия, а един е тежко ранен, предава CNN...

Те посочват и други ползи за обществото: по-кратката работна седмица ще позволи на служителите по-лесно да се възстановяват, самите те ще имат повече време за семейството, ще са по-работоспособни и по-здрави. "Има много причини да се смята, че политиците и икономистите, които взимат решения, трябва да използват модела на четиридневната работна седмица като инструмент за справяне с недостига на квалифицирани кадри, за стабилизиране на социалноосигурителните фондове, за по-ефективно разпределение на времето за работа и семейството и за поддържане на здравето на хората. Всичко това трябва да бъде взето много насериозно", подчертават двамата изследователи.

Въвеждането на четиридневна работна седмица обаче трябва да върви ръка за ръка с промяна на обема на работата и на работните процеси, подчертават те. В противен случай съкращаването на работното време може да има отрицателно въздействие върху мотивацията и самочувствието на служителите.

Всички ще имат полза

"Ефективното въвеждане на четиридневна работна седмица изисква ясни правила, както и намаляване на работното натоварване чрез автоматизиране на работните процеси", препоръчват авторите на проучването.

Четиридневната работна седмица не само се ползва с широка подкрепа от работещите граждани, но авторите на изследването са убедени, че тя ще бъде от полза и за фирмите и предприятията.

Германски жп синдикат обяви нова стачка

Германският железопътен синдикат Е Фау Ге (EVG) обяви днес нова 50-часова стачка, която ще се проведе от неделя до вторник на фона на п...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com