Тереза Мей е фаворит да наследи Дейвид Камерън

1453
Тереза Мей е фаворит да наследи Дейвид Камерън
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският вътрешен министър Тереза Мей спечели първия тур от избора за нов лидер на Консервативната партия в страната, предаде БГНЕС.

При гласуването на първи тур сред парламентарните представители на торите 165 от тях подкрепиха 59-годишната Мей. Втори по популярност сред петимата кандидати е министърът на енергетиката Андреа Лийдсъм, зад която застанаха 66 депутати.

ЕК не очаквала Лондон да подаде заявление за напускане на ЕС преди есента на 2017 г.

Европейската комисия (ЕК) не очаква британското правителство да подаде заявление за оттегляне от Европейския съюз по силата на член 50 ...

След неуспеха си в първия тур кандидатурата на министъра на отбраната Лиъм Фокс отпада от надпреварата, тъй като е събрала най-малка подкрепа - 16 гласа. Малко по-късно Стивън Краб декларира, че се оттегля. Краб обяви пред BBC, че се отказва и дава "подкрепа от цялото си сърце" на фаворитката - министъра на вътрешните работи Тереза Мей. Краб получи едва 34 гласа при първото гласуване на депутатите консерватори.

Досегашният ръководител на торите и премиер на страната Дейвид Камерън подаде оставка след референдума на 23 юни, в който мнозинството британци решиха страната им да напусне ЕС. Мей, наричана от някои „новата Желязна лейди”, също като Камерън подкрепяше оставане на Великобритания в Евросъюза.

Камерън ще се оттегли от управлението през октомври, а премиерският пост ще заеме наследника му начело на Консервативната партия. Той трябва да бъде определен до 9 септември. Следващия тур е на 7 юли.

Пред новият ръководител на торите и изпълнителната власт ще стои сложната задача да управлява Великобритания в сложната обстановка след решението за напускане на ЕС, както и да договори с Брюксел възможно най-добрите условия за излизане от съюза.

Юристи се опитват да предотвратят Brexit

Юридическа кантора Mishcon de Reya се опитва да блокира излизането на Великобритания от ЕС, съобщиха британските медии. Адвокатите, ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа