Тереза Мей иска обединение с Шотландия за Brexit, преди да задейства чл. 50

2298
Тереза Мей иска обединение с Шотландия за Brexit, преди да задейства чл. 50
Снимка: Gettyimages.com

Британският премиер Тереза Мей заяви, че иска шотландското правителство да бъде напълно ангажирано в преговорите за Brexit и че няма да задейства член 50 от Лисабонския договор, докато не бъде договорен общонационален подход. 

Тереза Мей и първият министър на Шотландия, Никола Стърджън, проведоха 45-минутна среща в Единбург, която определиха като положителна и конструктивна. Мей потвърди казаното по-рано от нея, че няма да бърза със задействането на член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС, преди да е сигурна, че има цялостен британски консенсус и ясни цели в преговорите, предаде БНР.

Шулц: Кабинетът на Тереза Мей въвлича Европа в опасна спирала

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че новият британски кабинет начело с Тереза Мей е сформиран по-скоро за разре...

Премиерът допълни, че самият факт, че посещава Стърджън на шотландска земя по-малко от 48 часа след поемането на поста, показва решимостта й да задържи Шотландия в рамките на Обединеното кралство.

Никола Стърджън изтъкна, че интересите на Шотландия не бива да бъдат засегнати след референдума и че ще проучи всички възможности, включително и независимост, за да запази отношенията на Шотландия с ЕС. 

Британският министър за Шотландия, Дейвид Мандел, обаче заяви, че идеята Шотландия да остане в Обединеното кралство и в същото време да бъде член на ЕС изглежда нереалистична. 

Договарянето на взаимноизгодна следка ще бъде трудно. Нито аз, нито Тереза Мей искат Шотландия да провежда нов референдум за независимост, посочи Дейвид Мандел.

Борис Джонсън е новият външен министър на Великобритания

Бившият лондонски кмет и основно лице зад кампанията за напускане на ЕС от Великобритания Борис Джонсън беше назначен за външен министъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа