Тереза Мей не пожела да влиза в подробности за бъдещето на Brexit

1653
Тереза Мей не пожела да влиза в подробности за бъдещето на Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският премиер Тереза Мей отказа да отхвърли варианта за оставане на Великобритания в единния пазар на Европейския съюз и уреждането на общи митнически тарифи с Брюксел, заобикаляйки опитите на британските депутати да разнищят стратегията ѝ за Брекзит, пише британският вестник The Times, цитиран от Агенция "Фокус".

Пред британския парламент Мей обеща да договори с Брюксел добро споразумение за Великобритания за излизане от ЕС, без обаче да преминава определени граници. След остри въпроси, и на моменти враждебни, от собствените си депутати на задните редове в парламента, британският премиер заобиколи въпроси свързани с митническия съюз, регулациите и преходния период, преди ключовата среща на кабинета за Brexit в резиденцията на британския премиер Чекърс в четвъртък (5 юли).

Най-големият донор за кампанията за напускане на Brexit е разследван за връзки с Русия

Най-големият донор на кампанията за напускане на Великобритания от ЕС се разследва от британските криминални служби за предполагаеми вр...

Запитана от консервативния депутат Сър Бил Кеш дали ще отрече "абсурдните" информации, че правителството може да обмисли "някаква форма на легално връщане" в единния пазар, Тереза Май отрече единствено официалното членство в Европейското икономическо пространство (ЕИП). "Оставането в ЕИП не е вярно, защото то, и в частност формата, който Европейската комисия предлага, не би отговорило на вота на референдума и гласа на британския народ", заяви британският премиер. Мей не отрече, че правителството ѝ сега се стреми към норвежкия модел на сътрудничество в единния пазар, каквито информации се появиха в медиите.

Когато консервативният депутатът Джейкъб Рийс-Мог запита Тереза Мей дали би потвърдила, че Великобритания ще напусне митническия съюз на ЕС, след края на преходния период и че няма да бъде вързана към същите тарифни ставки върху стоки, като тези, определени от ЕС, тя отвърна, че Великобритания ще напусне, отказвайки да отговори на втората част от въпроса. Тя също заобиколи въпрос от лейбъристкия депутат Пат МакФадън за това дали е готова да удължи преходния период след Brexit.

Британският премиер беше на изслушване в Долната камара на парламента, за да докладва за резултатите от срещата на върха в Брюксел през изминалата седмица. Въпреки това, тя беше засипана с въпроси за нейните планове и за това как смята да обедини кабинета си зад стратегия, която да бъде основа на преговорите с ЕС.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин нападна Тереза Мей, заявявайки че нейното становище е било от близо 2 000 думи, но в него почти не са се споменали никакви планове за Brexit. "Всичко, което министър-председателят казва по отношение на Brexit, е, "Имаме нужда от яснота за бъдещите ни отношения". Да, имаме: чакаме от близо две години за яснота от това правителство", заяви лейбъристът.

И след закона за Brexit проблемите за Мей по темата продължават

Сметката за Brexit може сериозно да набъбне и да достигне до 50 млрд. паунда. За това предупреждава в свой материал авторитетният брита...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа