Тимерманс буквално се подигра на Великобритания заради организацията за Brexit

9470
Тимерманс буквално се подигра на Великобритания заради организацията за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Британските министри "тичаха наоколо като идиоти", когато дойдоха да преговарят за Brexit, каза холандецът Франс Тимерманс за неподготвеността на Лондон относно процеса, пише БГНЕС по информация на BBC.

Заместник-председателят на ЕК, който беше и кандидат да оглави Европейската комисия, каза още, че очаквал "нещо подобно на магиите на Хари Потър" от британските представители. Вместо това, те се оказали "като ефрейтор Джоунс от Армията на татко", според Тимерманс, който оприличи британските преговарящи на известен на Острова герой от комедиен сериал, който говори несвързано и често вика "Не се паникьосвай!".

Ще посмее ли Борис Джонсън да отстрани британския парламент, за да реализира твърд Brexit?

Фаворитът за нов премиер на Великобритания Борис Джонсън може да изпрати британските депутати във ваканция за две седмици през октомври...

Всичко това Тимерманс каза в интервю за предаването на BBC "Панорама", което ще се излъчи по британската обществена телевизия по-късно днес.

Преговорите за сделка за условията на раздяла между Великобритания и Европейския съюз започнаха през 2017 година. В края на следващата година беше договорена сделка на ниво изпълнителна власт, но проблемите едва започваха. Британските депутати отхвърлиха на три пъти договореното от екипа на Тереза Мей, което доведе до поредица отлагания и насрочването на Brexit за най-късно 31 октомври тази година - засега.

"Мислехме, че британските преговарящи са блестящи", казва Тимерманс, "Мислехме, че в някой трезор в Уестминстър ще има книга като на Хари Потър, в която са описани всички номера и какво да се прави".

Но Тимерманс видял поведението на първия британски преговарящ Дейвид Дейвис и преосмислил очакванията си: "Видях, че не идва в Брюксел, не преговаря. Позираше на разни други места и тогава си казах - леле, Боже, те нямат план!" Франс Тимерманс казва, че това било наистина шокиращо, защото именно британците искат излизане от ЕС, а нямат стратегия как да се случи.

Опозицията във Великобритания поиска оставане в ЕС

Лейбъристите във Великобритания искат нов референдум за Brexit. Лидерът им Джереми Корбин прикани новия премиер, който трябва да бъде и...

Холандецът е дал интервюто още преди Тереза Мей да обяви, че ще се оттегли от премиерския пост. Без да знае, че следващия премиер най-вероятно ще е Борис Джонсън, Франс Тимерманс критикува и него. "Може да съм малко краен, но дойде времето да сме крайни. Така и не разбрах дали Джонсън е искрен. През цялото време имах впечатлението, че играе някаква игра", казва Франс Тимерманс за бившия външен министър на Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген.Суровикин се връща на мястото на арестувания за корупция заместник на Шойгу: Руски канали

Украйна настигна Русия в производството на дронове-камикадзе от типа "Шахед"

Папата призова да сеем надежда

Рим не дава италиански оръжия да поразяват Русия, Швейцария отказа Patriot на Киев

Куп ранени руски войници след катастрофа между автобус и "Волга" (ВИДЕО)

Руски снаряд е ударил до училище в Харков, има ранени деца

Захарова: Ако Макрон прати военни в Украйна, ще ги смятаме за легитимни цели

Официално: Украйна приема престъпници в армията си

Пореден инцидент с Boeing: Самолет кацна „по корем“ в Истанбул (ВИДЕО)

Великобритания експулсира руския военен аташе, Захарова заплаши с последствия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com