Times: Въпреки ембаргото Великобритания може отново да купува дизелово гориво от Русия

1556
Times: Въпреки ембаргото Великобритания може отново да купува дизелово гориво от Русия
Снимка: iStock

Русия може да спечели от продажбите на дизелово гориво в Обединеното кралство въпреки ембаргото. Според вестник „The Times”, британската нефтопреработвателна промишленост изпитва недостиг на капацитет.

По-голямата част от горивата във Великобритания не се внасят от Русия, но липсата на местен капацитет за рафиниране означава, че вносът на руски горива представлява една пета от дизеловото гориво, използвано в Обединеното кралство всяка година. Това поражда опасения, че и след забраната Кремъл би могъл да се възползва от продължаващото използване на руско гориво, внасяно от трети държави.

Блумбърг: За първи път Азия изпревари Европа по количества закупен руски нефт

През април тази година Азия изпревари за първи път Европа по количество закупен от Русия нефт. Това се случва на фона на отказа на реди...

По данни на Refinitiv след нахлуването в Украйна Великобритания е внесла от Русия 7 млн. барела дизелово гориво на стойност 800 млн. паунда. Британските пристанища са получили пет пратки през април, четири през май и една миналия месец.

Според вестника през последните няколко месеца в Индия се наблюдава рязък ръст на вноса на руски суров петрол на преференциални цени. На свой ред индийските рафинерии вече доставят дизелово гориво за Обединеното кралство, уточнява изданието.

The Times цитира Аджай Пармар, анализатор в консултантската фирма ICIS, според когото Обединеното кралство може да се сблъска с по-нататъшно повишаване на цените на горивата през зимата, ако не започне да трупа резерви. "Като се имат предвид ниските запаси от суров петрол в Обединеното кралство и фактът, че рафинериите му работят с почти максимален капацитет, ако Обединеното кралство не започне да натрупва запаси или не намали използването на руски дизел сега, то може да бъде изправено пред още по-голямо увеличение на цените на горивата през декември, когато санкциите ще влязат в сила", каза той. "Не бива да се забравя, че всички други страни от ЕС, които зависят от руския петрол, ще търсят други източници по същото време, което допълнително ще ускори този цикъл на инфлация на цените на горивата."

Вестникът отбелязва също, че руският петрол може да идва и от смесени доставки на петрол от различни източници. Петролът от Каспийския тръбопроводен консорциум, в който американският енергиен гигант ExxonMobil има значителен дял, идва предимно от Казахстан. По тръбопровода на тази компания може да се изпомпва петрол от руската енергийна компания Stavropolneftegaz. Въпреки декларациите в подкрепа на санкциите ExxonMobil отказва да коментира дали компанията ще продължи да приема петрол с руски произход, дори ако той е част от смес, сертифицирана като казахстанска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа