Топ 10 на страните с най-високото минимално заплащане на труда

7496
Топ 10 на страните с най-високото минимално заплащане на труда
Снимка: Thinkstock

България, за съжаление, е сериозно изостанала по отношение на минималното почасово заплащане. Докато българите може да работим за най-малко 1,30 евро на час, то в много страни в Европа това е минималното заплащане на труда едва за няколко минути.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Австралия е световният лидер в размера на почасовото заплащане. На 8,78 евро се равнява цената на най-нископлатениятруд в далечната страна, която все още е под контрола на английската кралица.

Банките в България спечелили 503 млн.лв. за половин година

Банките в България са спечелили 503 млн.лв. за първата половина на годината. Това показват данните на БНБ. Печалбата се е увеличила с...

Веднага след Австралия се класира малката европейска държава Люксембург, където допустимото минимално почасово заплащене се равнява на 8,48 евро.Това е и една от страните, които предлагат най-висок жизнен стандарт на Земята.

7,85 евро на час е минималното заплащане на труда в Белгия, което нарежда страната, в която е ситуиран Европейският парламент, на трето място в класацията.

Ирландия, оказва се, също е сред страните, където човешкият труд се цени най-високо, като там минималното заплащане на труд в рамките на един астрономически час се равнява на 7,76 евро.Toва нарежда страната на 4. място в глобален мащаб.

Ето ги и останалите страни в класацията. Може би е учудващо, но според тези данни Съединените американски щати не са в „топ 10“ на страните с най-високо заплащания труд, докато повечето такива държави са членки на Европейския съюз.

#5 - Франция – 7,55 евро/ч.

Половината българи са без спестени пари

Близо половината българи нямат никакви спестени пари, сочи проучване на осигурителна компания. Едва трима от 10 могат да посрещнат изне...

#6 - Нидерландия (Холандия) – 7,52 евро/ч.

#7 - Нова Зеландия – 6,92 евро/ч.

#8 - Германия – 6,60 евро/ч.

#9 - Канада – 6,58 евро/ч.

#10 - Великобритания –6,47 евро/ч.

Шойбле: Атина да не чака нова финансова помощ след референдума

Правителството на Гърция не трябва да очаква, че след провеждането на референдум на 5 юли, Атина ще получи нова финансова помощ. Това з...

Минималното почасово заплащане в САЩ, прието на федерално ниво през 2009 г., е 7,25 щатски долара (или 6,63 евро), което е повече от минималното почасово заплащане в Канада, Германия и Великобритания към лятото на 2015 г.. Но поради факта, че щатите Уайоминг и Джорджия все още не са приложили федералното решение за минималното трудово заплащане на час, страната не е класирана на полагащото ѝ се 8. място.И в Джорджия, и в Уайоминг минималното почасово заплащане на труда все още е 5,15 щатски долара (или 4,70 евро на час).

Данните са актуални към август 2015 г.

Източници на данните:Организацията за икономическо сътрудничество и развитие(OECD); U.S. Department of Labor: “Minimum Wage Laws in the States. Wage and Hour Division”.

Автор: Теодор Спасов

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа