"Това е една долна заплаха": Италианската крайна десница внася вот на недоверие срещу Урсула фон дер Лайен

45649
"Това е една долна заплаха": Италианската крайна десница внася вот на недоверие срещу Урсула фон дер Лайен
Снимка: Getty Images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди Италия с последствия, ако се отклони от демократичните принципи, предадоха световните агенции, съобщава БТА. Това бе възприето като незавоалирана заплаха към крайнодесните партии в десния предизборен блок, който се очаква да победи на изборите в Италия в неделя. 

По време на изказването си в Принстънския университет Фон Дер Лайен заяви, че ако което и да е демократично правителство изрази желание да работи с ЕК, то двете страни ще работят заедно. "Но ако нещата се насочат в трудна посока, ние имаме средства за действие", закани се тя и припомни случаите с Полша и Унгария.

Десницата в Италия разчете думите на Фон дер Лайен като заплаха и ѝ обеща депутатите ѝ в ЕП да внесат вот на недоверие срещу нея.

Урсула фон дер Лайен и Лиз Тръс: Руската инвазия се проваля

Решението на руския президент Владимир Путин да разпореди частична военна мобилизация във връзка с войната в Украйна е признак на слабо...

"Какво е това, заплаха ли е?", заяви в Twitter лидерът на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини. "Уважение към свободния, демократичен и суверен вот на италианския народ", допълни той.

"Това беше една долна заплаха. Едно нежелано нахлуване. Тази госпожа представлява всички европейци, заплатата й се плаща от всички нас и това беше отвратителна и арогантна заплаха", заяви още той. 

Салвини заяви, че депутатите от партията му в Европейския парламент ще внесат искане за вот на недоверие на Фон дер Лайен, допълва БТА.

"В неделя италианците гласуват, а не бюрократите от Брюксел, ако аз бях председател на Европейската комисия, аз щях да бъда по-обезпокоен за енергийните сметки", каза Салвини.

Говорейки за Италия и споменавайки Унгария и Полша, Фон Дер Лайен очевидно визираше препоръката на ЕК комисия да се суспендира изплащането на Унгария на 7,5 милиарда евро от европейските средства за възстановяване на икономиката след пандемията. ЕК препоръча това заради недостатъчни усилия на Унгария в борбата с корупцията.

Фон дер Лайен с годишна реч за ЕС: Путин ще се провали, Украйна и Европа ще победят (ВИДЕО)

"С необходимата солидарност Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят" - това послание отправи председателят на Европейската ко...

ЕК въведе подобни финансови санкции преди две години в отговор на онова, което според нея е равносилно на подкопаване на демокрацията в Полша и Унгария.

Говорител на ЕК се опита да разясни какво е искала да каже Фон дер Лайен по адрес на Италия. Ерик Мамер заяви, че председателката на Еврокомисията не е искала да се меси в италианската политика. "Тя подчерта ролята на ЕК като гарант на европейските договори по отношение на върховенството на закона", разтълкува изказването й говорителят.

Перспективата за италианско правителство начело с крайнодясната кандидатка Джорджа Мелони тревожи Брюксел, по-специално във връзка с деликатния въпрос за санкциите срещу Москва, но дипломати и експерти не виждат как Рим би рискувал да откаже огромните помощи, обещани от ЕС.

"Не за пръв път рискуваме сблъсък с правителства с участието на крайнодесни или крайнолеви партии", припомня еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

"Да оставим гласоподавателите сами да избират между кандидатите. Ние ще реагираме на действията на новото правителство и разполагаме с инструменти за това", казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа