Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трафик на хора с цел кибер измама: Интерпол предупреждава

08 декември 2023, 13:14 часа • 3238 прочитания

Интерпол съобщи, че първата му операция, насочена срещу кибер измами, свързани с трафик на хора, е показала, че престъпната индустрия се развива в световен мащаб, излизайки извън пределите на Югоизточна Азия, като центровете за измами се появяват чак в Латинска Америка.

Световният полицейски координационен орган заяви, че през октомври правоприлагащите органи от над 20 държави са извършили проверки в стотици горещи точки на трафик и контрабанда, за много от които е известно, че се използват при трафик на жертви за извършване на онлайн измами в промишлен мащаб, докато търпят унизително физическо насилие, съобщи "TVP World".

Затворени като роби да вършат банкови измами

Още: Европол: Компютърните изнудвачи стават все по-смели

"Координираната операция, довела до стотици арести, демонстрира разширяващия се географски отпечатък на престъплението", заяви агенцията, като посочи примери, включващи малайзийци, примамени в Перу с обещания за високоплатена работа, и граждани на Уганда, отведени в Дубай, след това в Тайланд и Мианмар, където са били затворени под въоръжена охрана и научени да извършват банкови измами.

Въпреки че повечето случаи все още са в Югоизточна Азия, Розмари Налубега, помощник-директор на отдел "Уязвими общности" в Интерпол, добави, че този начин на действие се разпространява, като жертвите се набавят от други континенти, а нови звена за измами се появяват чак в Латинска Америка.

Милиарди долари печалба

Феноменът се появява в Югоизточна Азия, където според ООН стотици хиляди хора са станали жертви на трафик от криминални групировки и са били принудени да работят в измамни центрове и други незаконни онлайн операции, възникнали през последните години.

Още: Кибератаките - инструменти и оръжия на организираната престъпност

"Бързоразвиващите се измамни центрове генерират приходи в размер на милиарди щатски долари всяка година", твърди ООН.

Още: Г-7 реши - киберпрестъпленията при определени обстоятелства са въоръжено нападение

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес