X
 
 

Тръмп и Абе договориха голяма двустранна сделка

2350 0
photo of  Тръмп и Абе договориха голяма двустранна сделка
Снимка: Getty Images/Guliver
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе обявиха принципно споразумение за голяма двустранна търговска сделка.

"Това е много голяма транзакция. Милиарди и милиарди долари", заяви Тръмп след разговори с Абе в кулоарите на срещата на Г7 във френския курортен град Биариц.

"Това включва земеделие, включва електронна търговия. Тя включва много неща. По принцип се съгласихме", каза той.

Впоследствие американският президент демонстрира задоволството си и в Twitter.

Абе потвърди, че двете страни "успешно постигнаха консенсус" след "интензивни" преговори.

И двамата лидери заявиха, че се надяват на официално подписване по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващия месец.

Тръмп опитва да сключи "честен търговски договор" с Япония

През юли ще се проведе първият кръг от двустранни консултации по търговски въпроси във формат, утвърден през април. Както съобщи японск...

Въпреки това, Абе предупреди: "Все още имаме някои останали работи, които трябва да свършим ... главно финализиране на формулировката."

Споразумението ще бъде от особена полза за фермерите в САЩ - политически важна група за Тръмп в неговия стремеж за преизбиране през 2020 г.

Тръмп също каза, че митата "остават същите", но няма да се повишат.

Двустранна алтернатива на Транстихоокеанското партньорство

Американският и японският лидери се радват на тесни връзки, но тръмп често твърди, че Токио има несправедливо предимство в двустранната търговия.

На вниманието на Тръмп: създадоха най-голямата икономическа зона в света

Те се чувстват нежелани и отритнати от Америка, което допълнително ги сближава: с търговското споразумение помежду си, ЕС и Япония пока...

Преговарящите се споразумяха, че Япония ще определи митата за американските селскостопански продукти до нива, които се прилагат за членовете на пакта за Транстихоокеанското партньорство (ТТП), съобщиха NHK и основните японски ежедневници.

И двете страни се споразумяха, че Япония ще намали митата за говеждо и свинско месо от САЩ до нивата на ТТП, но няма да определя нови квоти за масло и обезмаслено мляко, заяви NHK, позовавайки се на неназовани източници.

Япония многократно е казвала, че степента на отваряне на селскостопанския пазар ще бъде в рамките на концесията, която е предоставила на членовете на пакта за ТТП.

След рязко оттегляне на САЩ от ТТП, 11 държави в района на Тихия океан миналата година подписаха смалена версия на търговското споразумение, а пактът бе подкрепен като антидот на нарастващия протекционизъм в САЩ при Тръмп.

Оттогава американският президент разпалва опасения от търговска война, като налага „солени“ мита и отрича нелоялни търговски практики.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално