X
 
 

Търгуваща с петрол швейцарска компания глобена 95 млн. евро за корупция

683 0
photo of Търгуваща с петрол швейцарска компания глобена 95 млн. евро за корупция
Снимка: iStock/Guliver
Търгуващата с петрол швейцарска компания „Гънвор“ получи нареждане да плати почти 95 млн. евро заради корумпиране на властите в Република Конго и Кот д'Ивоар, съобщиха в четвъртък от швейцарската прокуратура.

Службата на генералния прокурор на Швейцария (OAG) казва в изявление, че „Гънвор“ е показала "сериозни пропуски във вътрешната си организация" и "не е успяла да предотврати подкупите на държавни служители в Република Конго и Кот д'Ивоар между 2008 и 2011 г. "

Швейцария вече не е в сивия списък на ЕС

ЕС премахна Швейцария и четири други страни от сивия списък на данъчните убежища, предава БГНЕС. "Албания, Коста Рика, Мавриций, Сърби...

Добавя се, че базираната в Женева компания е била „осъдена, че не е предприела всички организационни мерки, които са разумни и необходими“, за да се предотврати корупцията, насочена към „осигуряване на достъп до пазарите на петролни продукти в страните“.

От OAG изтъкват, че „Гънвор“ няма кодекс за поведение и не предлага обучение за повишаване на осведомеността за риска от корупция.

"Изглежда, че „Гънвор“ приема, че рискът от корупция е присъщ на търговските дейности на компанията, поне на съответните пазари", се казва в съобщението.

В своето решение, предхождано от предишно решение на Федералния наказателен съд на Швейцария, OAG осъжда „Гънвор“ да плати глоба в размер на 94 милиона швейцарски франка (85 милиона евро).

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители